Technologie, Veletrhy a výstavy

Švýcarské technologie mohou pomoci i českému stavebnictví, energetice nebo zemědělství

Drony místo velkých zemědělských strojů, střešní krytiny pro historické objekty se zabudovaným fotovoltaickým systémem nebo čistě ekologická tepelná izolace budov nahrazující polystyren. To je jen malá část patentů švýcarských firem, kterými tato alpská země pomáhá snížit dopady klimatické změny anebo předcházet jejím příčinám. Na dvacet projektů se až do 8. dubna představuje na výstavě Může technika zachránit svět? – Švýcarská řešení ochrany životního prostředí v Národní technické knihovně v Praze 6. Nabízejí návod i inspiraci pro šetrnější život i zodpovědnější podnikání.

Instalace mimo jiné dokládají efektivní spolupráci mezi vědci a výrobci, studenty a technologickými firmami zaměřenými na inovace. A zároveň ukazuje příležitosti, které s sebou může přinést přerod na bezfosilní hospodářství. Výstava navazuje na úspěšnou stejnojmennou konferenci, jíž se v polovině března vedle jiných zúčastnil i světoznámý švýcarský vynálezce a vizionář v oblasti solární energie Bertrand Piccard. V květnu se výstava inspirující i tuzemské výrobce či dodavatele přesune do Liberce a následně do Pardubic.

Dvacítka projektů je rovnoměrně rozprostřena mezi oblasti, v nichž Švýcarsko tradičně a dlouhodobě vyniká. Patří mezi ně například chytré technologie v zemědělství, šetrná výroba spojená s recyklací, úsporné nakládání s vodou a dostupnost pitné vody nebo čistá doprava a přeprava postavená zejména na solární energii a výkonném skladování energie z obnovitelných zdrojů. Není ostatně náhodou, že největší plně elektrický trajekt na světě propojující dva dánské přístavy vznikl právě ve Švýcarsku.

Podobně jako na zemědělství si Švýcaři zakládají na digitalizaci a inovacích ve stavebnictví. S velkým ohlasem byl v loňském roce představen modulový systém z cihel na bázi recyklovaného PET materiálu, ze jehož vývojem stojí společnost Ustinov Hoffmann Construction Systém. Obdobně převratný systém již nabízí švýcarský společnost Fixit, jež nahrazuje ve skladbě tepelné izolace budov klasický polystyren aerogelovou omítkou kombinující minerály a vzduch. Vyhovuje renovacím historických objektů a zároveň pomáhá splnit přísná kritéria energetické náročnosti budov.

S velkým úspěchem jsou ve stavebnictví a developmentu realizovány patenty dalších dvou švýcarských výrobců. Společnost Solaxes vyvinula nanofólii, kterou je možné v různých barevných škálách aplikovat na solární panely. Anebo FVE technologii přizpůsobenou tradičním střešním krytinám, čímž se fotovoltaika může dostat i na střechy v památkových zónách měst. S ambicí přeměnit až 1 % světových emisí CO2 spustila zkušební provoz technologická společnost Climeworks, jež ze zachytávaného oxidu uhličitého a vody pod povrchem země v kontaktu s čedičem vyrábí kámen. Vyráběné „vysavače“ CO2 z atmosféry nabízejí řadu dalších využití.

„Švýcarsko si klade za cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů na polovinu úrovně z roku 1990. Kromě opat¬ření přijatých na vlastním území přispívá Švýcarsko konkrétně k plnění Agendy 2030 i v jiných zemích. A část z těchto projektů představuje i výstava Může technika zachránit svět,“ vysvětluje důvody jejího vzniku Philippe Guex, velvyslanec Švýcarska v České republice, pro kterého je projekt ideální platformou pro spolupráci českých a švýcarských vědců, vývojářů, zavedených firem i start-upů.

Tisková zpráva