Veletrhy a výstavy

V Plzni se představuje secesní architektura z Rigy

Plzeň přichystala ve spolupráci s lotyšským velvyslanectvím unikátní výstavu o secesní architektuře v Rize. Lotyšská metropole je procentem secesních staveb unikátním městem Evropy. Výstava probíhá od 11. do 24. 5. 2011 v Avalon Business centru, v místnost F260 (Poděbradova 1, Plzeň).

Jde o výstavu fotografií, kde jsou celky, detaily včetně interiérů i půdorysů a řezů, řekl ČTK Petr Klíma u Ústavu umění a designu ZČU v Plzni.
„Prezentované domy nejsou všechny ryze secesního stylu. Jsou tam věci, kde ještě doznívají historismy 19. století a neostyly až po secesní domy, jak je známe my. Pak je tam moc zajímavá secesní architektura ovlivněná pobaltskou stavební tradicí až po modernu nastupujícího 20. století. Je tam zhruba 30 domů od konce 19. století do roku 1912," dodal. Prezentují se na 50 velkoformátových panelech.
Hlavní motivací výstavy bylo, že Riga bude Evropským hlavním městem kultury 2014, tedy rok před Plzní. „Na cestě představitelů týmu Plzeň 2015 se domluvila forma výměnné spolupráce a toto je jeden z výsledků," uvedl Klíma. Podle něj je výstava přínosná pro architekty i širší veřejnost. Je to dobrý způsob, jak se může něco dozvědět o lotyšském hlavním městě. Pro toho, kdo se o architekturu alespoň laicky zajímá, by to mohl být jeden z významných podnětů Rigu navštívit, dodal.
Autorem výstavy v Avalon Business Centru, jehož prostor si podle Klímy „mimořádně rozumí s tématem architektury", je profesor Jānis Krastiņš z Technické univerzity v Rize.
Rozvoj secesní architektury v Rize souvisí s nebývalým rozmachem města. Počet obyvatel rychle rostl a za několik let se postavilo více než 100 vícepodlažních zděných budov. Centrum získalo svůj současný vzhled na začátku 20. století; secesní budovy zabíraly téměř 40 procent, mnohem více než v jiném městě světa. Konstantin Pēkšēns navrhl asi 250 vícepodlažních budov. Jānis Alksnis byl autorem 140 budov.
V Rize se objevuje nejčastěji „perpendikulární secese", populární po roce 1906. Vertikální prvky na fasádě zesilují umělecký vzhled budovy. Obvyklé jsou členěné arkýře a reliéfy. Budovy navržené v tomto stylu tvoří více než třetinu bohatého secesního dědictví Rigy. V ulicích Brīvības, Ģertrūdes a Aleksandra Čaka tento trend dominuje.
zpráva ČTK