Veletrhy a výstavy

V Tančícím domě začíná retrospektivní výstava Jana Kaplického JKOK

Galerie Tančící dům ve spolupráci s Pražskou správou nemovitostí otevře 8. listopadu 2016 novou výstavu s názvem JKOK – Nekonečno Jana Kaplického, která se koná k příležitosti 80. výročí narození tohoto významného českého architekta a vizionáře. Od listopadu do března představí expozice to nejlepší z Kaplického celoživotní tvorby i některé dosud nevystavené předměty a projekty z depozitáře jeho pozůstalosti.

JKOK – Nekonečno Jana KaplickéhoJan Kaplický

Retrospektivní výstavu realizovala architektka Eva Jiřičná se studiem AI-DESIGN a nadací Kaplicky Centre. Výstavu zaštítila primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Výstava ukáže Jana Kaplického jako neotřelého vizionáře, ale také jako designéra šperků, nádobí či módy, ekologicky zodpovědného architekta i zdravého vlastence. Návštěvníci budou moci nahlédnout pod pokličku jeho originálního způsobu tvorby a projít si jednotlivé tvůrčí fáze,“ říká kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender.

Výstava je rozdělena do tří tematických celků (ve třech podlažích). Její první část připomene návštěvníkům autorova ikonická díla či návrhy, jako například model Národní knihovny známý jako Blob či Chobotnice. Druhá část ve sníženém přízemí představuje architektovy kořeny, jeho rodiče – významné umělce, a ukáže Kaplického inspirační zdroje. Třetí sekce se zabývá tvůrčím realizačním procesem architekta a jeho jednotlivými fázemi a ukázuje vizionářské momenty v Kaplického díle. Vystaveny jsou návrhy futuristických dopravních prostředků včetně vesmírných lodí.

Nejočekávanější součástí expozice jsou dosud nevystavené projekty a návrhy zapůjčené od Nadačního fondu Kaplicky Centre.

Výstava JKOK bude v Galerii Tančící dům otevřena od 8. 11. 2016 do 12. 3. 2017 každý den mezi 9. a 20. h. Další informace naleznete na www.galerietancicidum.cz nebo na www.facebook.com/galerietancicidum.

tisková zpráva

V Tančícím domě začíná retrospektivní výstava Jana Kaplického JKOKV Tančícím domě začíná retrospektivní výstava Jana Kaplického JKOKV Tančícím domě začíná retrospektivní výstava Jana Kaplického JKOK