Veletrhy a výstavy

Veletrh FOR ARCH je za dveřmi

Již v úterý 18. září 2012 odstartuje 23. ročník stavebního veletrhu FOR ARCH. Celých pět dní budou patřit výstavní prostory PVA EXPO PRAHA novinkám v oblasti stavebních technologií, dřevostaveb, vytápění, alternativních zdrojů energie, ale také ekologické recyklaci odpadu a bazénovým technologiím. Hlavním tématem celého veletrhu je nízkoenergetické stavění a úspory ve stavebnictví.
V rámci souboru podzimích stavebních veletrhů proběhnou současně také veletrhy FOR THERM, FOR ELEKTRO, BAZÉNY, SAUNY & SPA, veletrh nakládání s odpady a recyklace FOR WASTE a FS Days zaměřený na novinky v protipožárních a zabezpečovacích systémech.
 
FOR ARCH slibuje větší nabídku než vloni
Veletrh FOR ARCH a souběžné akce nabídnou na výstavní ploše více než 17 tisíc m² expozice firem z 21 zemí (Austrálie, Belgie, Česká republika, Egypt, Ghana, Indie, Itálie, Litva, Pákistán, Polsko, Rakousko, Rusko, Řecko, Slovenská republika, Spojené státy americké, Německo, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Turecko, Ukrajina). „Oproti roku 2011 jsme zaznamenali 11% nárůst počtu vystavovatelů u všech podzimních stavebních veletrhů,“ říká Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu FOR ARCH.
 
Z doprovodného programu
Mezi klíčové události veletrhu bude bezesporu patřit konference Nulové budovy – šance pro společnost?. Ovlivní nová unijní opatření realitní trh? Jsou dosažitelné nízkoenergetické a pasivní rekonstrukce bytových domů? Nejen na tyto otázky hledají odpovědi přizvaní odborníci. Pod názvem Pasivní bydlení – bydlení, které baví se budou moci návštěvníci zúčastnit cyklu přednášek, filmových projekcí a workshopů o energeticky efektivním bydlení. O tento program se postará partner hlavního tématu veletrhu Centrum pasivního domu. To zároveň instaluje na veletrh jeden z největších a jistě i nejzajímavějších exponátů – skutečný mobilní pasivní dům. Lidé si budou moci unikátní stavbu zblízka prohlédnout a zjistit detaily o používaných technologiích a materiálech. V sobotu 22. září pak vyvrcholí veřejná aukce, ze které si nejúspěšnější dražitel odnese klíče od tohoto domu.
Efektivitě moderních zdrojů tepla se bude věnovat konference Krby a kachlová kamna na dřevo v nízkoenergetických domech a přednáška Teplovodní krby a kamna – specifika projektu a realizace. Možnosti využití biomasy ve vytápění představí seminář Ekologické vytápění domácností, který bude součástí doprovodného programu veletrhu FOR THERM.
Dřevostavbu jako výhodnou variantu nízkoenergetického stavění představí konference Dřevěné stavění spolupořádaná ČKAIT.
ČKAIT zároveň se znepokojením sleduje úroveň statického posuzování panelových domů v případech, kdy je zasahováno do jejich nosných konstrukcí. Některé chybné konstrukční návrhy by mohly vést až ke zřícení stavby. Různé oblasti v republice mají rozdílné soustavy panelových domů, komora proto vytipovala odborníky z příslušných regionů, kteří budou na veletrhu FOR ARCH přednášet o problémech v jednotlivých oblastech. Účastníci workshopu Co hrozí panelovým domům při neodborném zásahu? budou seznámeni s obecnými principy posuzování statiky, nejčastějšími chybami posuzování a rovněž s teoretickými zásadami fungování panelových domů.
Moderní trend dálkově ovládaných spotřebičů je hlavním tématem nejvýznamnější konference veletrhu FOR ELEKTRO – Inteligentní digitální domácnost 2012.
Na slavnostním galavečeru k veletrhu FOR ARCH proběhne 19. září vyhlášení nejlepších začínajících architektů. Do letošního ročníku soutěže YOUNG ARCHITECT AWARD (www.yaa.cz) přihlásili své práce čeští i zahraniční architekti do 33 let, např. ze Slovenska, Slovinska a Belgie. Soutěž zvolila velmi atraktivní ale zároveň náročné téma: najít řešení problematiky veřejného prostoru, který je zatížen historickými vazbami. Nejlepší přihlášené práce posuzuje odborná porota složená z renomovaných architektů a odborníků.
S veletrhem FOR ARCH je spojeno také finále celorepublikové soutěže SUSO (www.suso.cz), ve kterém předvedou zručnost nejlepší studenti řemeslných oborů ve stavebnictví. Soutěž jim dává již 16. rokem příležitost porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti.
Čtvrtý ročník odborné konference Křižovatky architektury (www.krizovatkyarchitektury.cz) letos zakončí odborný doprovodný program veletrhu FOR ARCH. Konference nese podtitul „Průmyslové dědictví mezi sny, možnostmi a realitou“ a zaměří se na hledání možností, jak naložit s nevyužívanými industriálními stavbami. Křižovatky architektury proběhnou 25. září 2012 od 9 do 17 hod. v divadelním sále La Fabrika v Praze 7-Holešovicích.
 
Praktické informace pro návštěvníky
Stavební veletrh FOR ARCH a souběžné veletrhy otevřou své expozice veřejnosti ve dnech 18.–22. září 2012, otevírací doba je od úterý do pátku 10–18 hod., v sobotu 10–16 hod. Základní cena vstupenky je 150 Kč. V areálu PVA EXPO PRAHA je připraveno 3500 parkovacích míst pro návštěvníky. Je možné využít i záchytná parkoviště P+R v návaznosti na Pražskou integrovanou dopravu.
Další informace naleznete na webu veletrhu www.forarch.cz.
Informace o přihláškách na jednotlivé konference a workshopy doprovodného programu veletrhu FOR ARCH najdete na webu http://www.forarch.cz/2012/cz/dopr.asp.
tisková zpráva