Veletrhy a výstavy

Veletrh ISH v novém formátu

V termínu 11.–15 března otevře ve Frankfurtu své brány veletrh ISH jeden z nejvýznamnějších světových veletrhů v oboru instalací budov a sanitární techniky. Zaměří se na zodpovědné hospodaření s vodou a energie v budovách a představí nejnovější trendy v designu koupelen, efektivního a šetrného vytápění, technologií větrání a úprav vzduchu a inteligentních systémů pro domácnosti.

Pro letošní rok veletrh dozná řadu změn ve svém uspořádání. Využije nově otevřenou výstavní halu 12, což umožní přehlednější rozmístění expozic podle oborů a zaměření. Mění se také časový formát veletrhu – nově začne v pondělí a poběží do pátku. Mělo by to usnadnit účast zahraničních návštěvníků. Na veletrhu se bude prezentovat více ne 2400 vystavovatelů včetně všech významných firem na trhu a nositelů technického a technologického pokroku. Podle statistik z předchozího ročníku (2017) bylo 64 % vystavovatelů a 40 % návštěvníků ze zahraničí. Partnerskou zemí bude letos Francie, která byla v roce 2017 co do počtu návštěvníků třetí.

Současné trendy směřující k digitalizaci jsou patrné i v oborech představovaných na ISH. Obor využití energie roste, stejně jako segment inteligentního řízení budov. Tématy jsou využívání obnovitelných zdrojů energie, HEMS (Home Energy Management Systems), hybridní vytápění; novinky jsou i v oboru větrání a klimatizace, zejména s ohledem na kvalitu vnitřního prostředí. Internet věcí a projektování a správa budov pomocí BIM jsou dalšími žhavými tématy. V oboru hospodaření s vodou jsou patrné podobné trendy, směřující k efektivnímu a šetrnému využívání zdrojů, čištění vod i s ohledem na sociální aspekty.

V rámci veletrhu se uskuteční řada doprovodných akcí, prezentací, přednášek atd., které jsou pro lepší orientaci sdruženy do tří „clusterů“. Selection@ISH přinese ocenění nejlepších výrobků a technologií, Skills@ISH zahrnuje technická fóra a přednášky, Career@ISH se zaměří na vzdělávání a možnosti uplatnění v oboru.

Podrobné informace o veletrhu najdete zde, vstupenky si pohodlně zakoupíte zde.

Pozitivní vývoj trhu
Mnichovský Institut pro ekonomický výzkum (IFO) zpracoval pro veletrh ISH a německé oborové asociace Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft (VDS), Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie (BDH) a Forum für Energieeffizienz in der Gebäudetechnik/Spitzenverband der Gebäudetechnik (VdZ) studii oboru, z níž vyplývá, že obrat i počet zaměstnanců roste. V oborech sanitární techniky, vytápění, větrání a klimatizace a technologickcýh služeb pro domácnosti a budovy byl ve srovnání s rokem 2017 zaznamenám nárůst tržeb o 3,3 %. V absolutních hodnotách to je 1,9 mld. eur, celkový obrat odvětví byl zhruba 58,9 mld. eur. Za nárůstem stojí zlepšení trhu. Trh nemovitostí v Německu vzrostl v roce 2018 o 2,5 %, výdaje v sektoru komerčních budov vzrostly o 1 % a v sektoru rezidenčních a veřejných budov o 3 %. Poptávku dále zvyšoval zájem o modernizace sanitárních zařízení. Průmysl vytápění rovněž zaznamenal mírný nárůst, na druhou stranu objem rekonstrukcí stagnoval i přes státní podporu pro zlepšení energetické účinnosti budov.

Sektor vytápění, větrání a klimatizace byl stabilní. IFO očekává v blízké budoucnost další pozitivní vývoj a více pracovních míst, zejména v malých a středně velkých firmách. Očekávaný růst trhu je pro letošek 0,7 %.

mi s využitím tiskových zpráv ISH

Veletrh ISH v novém formátu, foto Jochen Günther, Messe Frankfurt Exhibition GmbH.