Veletrhy a výstavy

Veletrh Střechy Praha 2014 – suma

Šestnáctý ročník veletrhu střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech Střechy Praha proběhl 23. až 25. ledna 2014 v PVA EXPO PRAHA. V souběhu se uskutečnil 10. ročník veletrhu Solar Praha, zaměřený na alternativní zdroje a úspory energií, 2. ročník veletrhu Řemeslo Praha a 2. ročník veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb For Pasiv (ABF).
Návštěvníci zhlédli široký výběr produktů od střešních krytin, nosných konstrukčních systémů, izolací, střešních oken, doplňků, okapových systémů, výrobků pro půdní vestavby, obvodových plášťů, fotovoltaiky, solární termiky po nářadí a nástroje, techniku a nabídku řemeslných prací. Celou akcí se prolínalo téma úspor energií.
 
Doprovodný program
Doprovodný program se zabýval aktuálními tématy, jako jsou příprava a realizace kontaktních zateplovacích systémů, změny v novém občanském zákoníku, průkaz energetické náročnosti pro bytové domy, zelené střechy a fasády, fotovoltaika bez dotací, solární systémy a instalace OZE v budovách, pelety/dřevo a kotle na biomasu, úsporný rodinný dům, nejčastější chyby ve střešním plášti a mnoho dalších. Proběhl 15. ročník prestižní konference Izolace se zvýrazněným tématem Šikmé střešní pláště, kterého se zúčastnilo 150 posluchačů. Dalším významným setkáním odborníků bylo Fórum plochých střech druhý veletržní den.
Pro zástupce bytových družstev, společenství vlastníků jednotek a vlastníky nebo provozovatele veřejných budov (obce, města) byly určeny semináře s názvem Úspory energií v bytových domech aneb Jak efektivně regenerovat bytový dům, kde se řešily správné postupy při přípravě a realizaci funkčního zateplení střech a obvodových plášťů těchto budov.
Stavební poradenské centrum, které v rámci veletrhu zajišťovala organizace ČKAIT ve spolupráci s ČVUT v Praze, mohli návštěvníci využít zdarma pro získání cenných rad a doporučení od nezávislých odborníků z mnoha oblastí provádění a navrhování staveb. Další poradenství pro úspory energií a využití alternativních zdrojů zajistila společnost EkoWATT.
Nechyběly ani praktické ukázky řemesel či krásné historické sbírky v Pokrývačském muzeu, tentokrát na téma „cihlář“.
 
Soutěž Zlatá taška
V prestižní soutěži Zlatá taška 2014 o nejlepší exponáty veletrhu odborná porota udělila první cenu firmě TONDACH Česká republika, s. r. o., za výrobek STODO 12 posuvná taška, glazura amadeus natur. Čestné uznání získala firma Bramac střešní systémy, spol. s r. o., za betonovou střešní tašku CLASSIC STAR.
 
Poprvé v historii veletrhu bylo uděleno ocenění za celoživotní činnost v oblasti střechařského oboru. Ocenění za dlouhodobý přínos a zvyšování prestiže oboru převzal prof. Ing. Jozef Oláh, Ph.D. Cenu za nejlepší reklamní počin v soutěži „Střechařský inzerát 2013“ převzala firma TONDACH Česká republika, s. r. o., spolu s oceněním za nejpoutavější expozici na veletrhu Střechy Praha 2014.
 
Základní informace:
Počet zúčastněných firem: 145
Zastoupené země: 4 (Česká republika, Slovenská republika, Německo, Polsko)
Celková obsazená plocha: 4030 m²
Plocha doprovodných aktivit: 700 m²
Počet návštěvníků: 17 713
 
Více informací o vystavovatelích a doprovodném programu na www.strechy-praha.cz.

tisková zpráva