Veletrhy a výstavy

Veletrh Střechy Praha oslavil 20 let ve výborné kondici

To nejlepší z nabídky materiálů pro stavbu a renovace střech viděli návštěvníci jubilejního 20. ročníku veletrhu Střechy Praha ve dnech 8.–10. 2. 2018 v PVA Expo Praha v Letňanech. Meziročně vzrostla celková obsazená výstavní plocha a veletrh byl do posledního místa zaplněn. Zastoupeny byly všechny druhy střešních krytin, nechyběla rozmanitá nabídka izolací a komplexních zateplovacích systémů, střešních oken a doplňků, vybavení pro řemeslníky, solárních systémů a velké množství produktových novinek prakticky ze všech oborů.

Společně se konaly veletrhy Řemeslo Praha, Solar Praha a projekt Purpo Praha. Souběh doplnily dále veletrhy For Pasiv a Cesty dřeva. Letošní soubor veletrhů přilákal 21 743 návštěvníků a prezentovalo se zde bezmála 300 společností.

Doprovodný program plný novinek
Hned první veletržní den proběhl v naplněném přednáškovém sále seminář k novele stavebního zákona, který přiblížil změny platné od 1. ledna 2018. Fórum Dřevěné konstrukce střech, které již po čtvrté připravila ČKAIT, bylo zaměřeno na poruchy a vady dřevěných konstrukcí střech a řešily se zde i aktuální havárie střech z pohledu soudního znalce. 19. ročníku konference Izolace, jejímž hlavním tématem byly Provozní střechy a další problematika plochých střech, se zúčastnilo přes 170 posluchačů. V rámci konference Izolace byly předány ceny v soutěži Memoriál Antonína Fajkoše a též dvě osobnosti získaly speciální ocenění Řád zlatého hořáku. Velký zájem zaznamenaly přednášky pro širokou veřejnost o nejčastějších chybách ve střešním plášti, o nutné údržbě šikmých i plochých střech či jak ochránit půdní trámy a krovy. Pro všechny podnikatele byl určen seminář týkající se nového evropského nařízení o nakládání s osobními údaji (GDPR), na kterém posluchači obdrželi zdarma i písemný materiál „Desatero GDPR“. Zajímavé přednášky proběhly i v rámci veletrhu Solar Praha o aktuálním stavu akumulačních technologií, problematice překompenzace či na co si dát pozor u žádosti v programu Nová Zelená úsporám.

Projekt Purpo Praha a seminář Vnitřní prostředí v budovách
Součástí druhého ročníku projektu zaměřeného na profesionální údržbu, čištění, renovaci a ochranu střech, fasád a dalších povrchů byl půldenní seminář Vnitřní prostředí v budovách – vliv stavu konstrukcí a údržby budov na jeho kvalitu. Zaznělo osm přednášek od zkušených odborníků z oboru, řešily se otázky zdravotní nezávadnosti vnitřního prostředí, jaké jsou důsledky defektů obálky budovy a chyb při zateplování, jak zajistit vyvážené mikroklimatické podmínky v budovách, jak řešit nadměrnou vlhkost v interiéru, výskyt plísní a radonu, jak je důležitá pravidelná údržba a revize spalinových cest. Přednášky určené především pro vlastníky a správce budov, ale i pro projektanty byly doplněny fotografiemi a praktickými příklady řešení defektů. Byl vidět velký zájem o tuto problematiku a někteří posluchači využili poté i služeb poradenských center na veletrhu.

Poradenství zdarma
Odborníci ve Stavebním poradenském centru poskytovali rady ve všech oblastech výstavby. Toto centrum zajišťuje pravidelně již několik let ČKAIT ve spolupráci se Stavební fakultou ČVUT. Konzultanti řešili dotazy z oblasti stavebního práva, dřevostaveb, BOZP, zateplování budov, konstrukcí střech, energetické náročnosti budov a řadu dalších. Obnovitelné zdroje energie a jejich využití byly doménou poradenství na stánku České fotovoltaické asociace a Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie, kde byl o konzultace velký zájem. Jak správně zateplit fasádu či jaké materiály použít na novostavbu i rekonstrukci mohli návštěvníci konzultovat v Centru fasád. Praktické rady poskytovali zkušení odborníci na stánku Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, včetně doporučení kvalitní realizační firmy. Další poradenská centra byla k dispozici v rámci souběžných veletrhů For Pasiv a Cesty dřeva.

Soutěž o Zlatou tašku
Ocenění Zlatá taška 2018 získaly tentokrát dvě společnosti. Za soutěžní exponát Světlovod Sunizer™ Superglass se speciálně tvarovanou a vrstvenou 3D kopulí získala toto ocenění společnost ABC American Bohemian Corporation. Porota ocenila využití unikátní technologie při výrobě vrcholové kopule, která zajišťuje optimální příjem slunečních paprsků při současném zvýšení odolnosti proti průrazu. Druhou společností oceněnou Zlatou taškou je společnost Wippro za exponát FDA výlez na rovné střechy, který představuje efektivní řešení výlezu na plochou střešní konstrukci, umožňuje bezpečný a bezproblémový vstup na střechu a přístup k elementům vyžadujících pravidelnou obslužnost.

Porota také udělila dvě čestná uznání, a to firmě Bramac střešní systémy za produkt Quadro Acoustic S, kde výrobce využil technologii snižující hlukovou zátěž, která je charakteristická pro lehké kovové střešní krytiny. Druhé čestné uznání získala společnost Umyjem to za systém odstranění graffiti – ucelený systém tří produktů, které vytváří jedno komplexní řešení k odstranění graffiti na různých znečištěných površích.

Osobnost střechařského oboru
Ocenění Osobnost střechařského oboru, které pořadatel veletrhu Střechy Praha uděluje od roku 2014 (nyní tedy po páté), získala Ing. Alena Georgiadisová. Paní Georgiadisová zasvětila svůj profesní život popularizaci střechařského řemesla. Je šéfredaktorkou odborného časopisu Střechy-Fasády-Izolace, který vychází od roku 1994.

Zajímavosti
Kreativní práci s hlínou si návštěvníci mohli vyzkoušet v keramické dílně Tondach. Zároveň si vyzkoušeli hru na taškofón a k poslechu hrálo speciální hudební těleso Keramorchestr. Již 10 let je součástí veletrhu expozice Tegularium se sbírkami historických střešních tašek i historického nářadí. Tesařství Martin a Bohumír Šnajdrovi přichystalo torzo roubeného špýcharu z Českobudějovicka z roku 1716 a předváděli ukázky tesařského umění. Nechyběly soutěže o pěkné ceny na stáncích i hlavní soutěž o střechu na rodinný dům.

Veletrh Střechy Praha oslavil 20 let ve výborné kondici

Statistiky
Počet zúčastněných firem: 165
Počet zahraničních vystavovatelů: 14
Zastoupené země: 9 (Česká republika, Belgie, Finsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko)
Celková obsazená plocha: 7050 m²
Počet návštěvníků: 21 743

Více najdete na www.strechy-praha.cz.

tisková zpráva, wd