Veletrhy a výstavy

Veletrhy Střechy Praha a Solar Praha 2012 s rekordní návštěvností!

V sobotu 11. února 2012 skončil 14. ročník největšího veletrhu střech ve střední Evropě a 8. specializovaná výstava Solar Praha, které proběhly nově v prostorách PVA EXPO PRAHA Letňany. Novinkou byl souběh se 7. veletrhem dřevostaveb For Wood. Letošní ročník byl v mnohém přelomový.
Jednou z nejvýznamnějších novinek byla změna místa konání veletrhu. Přesun do veletržního areálu PVA EXPO PRAHA Letňany se ukázal být velmi dobrým krokem, který pozvedl úroveň celého veletrhu. Souběh veletrhů For Wood, Střechy Praha a Solar Praha přilákal i přes mrazivé počasí 18 642 návštěvníků, rekordní číslo za celou historii veletrhu. Vystavovatelé prezentovali řadu novinek a jejich stánky měly opravdu vysokou kvalitu. Spolupráce s pořadateli veletrhu For Wood bude pokračovat i v dalších letech.
K vidění byla široká nabídka od střešních krytin, nosných konstrukčních systémů, izolací, střešních oken, doplňků přes okapové systémy, výrobky pro půdní vestavby či obvodové pláště po nářadí a nástroje, techniku, osobní pracovní vybavení nebo realizační firmy s nabídkou pokrývačských, klempířských a tesařských prací. Na výstavě Solar Praha byla k dispozici nabídka alternativních zdrojů energie od fotovoltaiky a solární termiky po tepelná čerpadla. Celým veletrhem se prolínalo téma úspor energií.
 
Střechy Praha 2012 – stánek firmy BramacStřechy Praha 2012 – stánek firmy NSQ
 
Veletrh má být přehlídkou toho nejmodernějšího, co v oboru právě existuje, což se v případě veletrhu Střechy Praha stalo. Řada firem přihlásila své nové produkty i do soutěže o nejlepší exponát veletrhu Zlatá taška a Zlaté slunce.
Společnost Bramac, přestože nabízí již na deset modelů střešních tašek v různých barvách i profilech, připravila další novinku v podobě atraktivní keramické střešní tašky Smaragd, která má výjimečný tvar, elegantní barvu a má sloužit k pořízení střechy s exkluzivním vzhledem. K vidění byly i novinky střešní krytiny z méně tradičních materiálů. Průhonická firma NSQ představila krytinu z americké břidlice Everslate, která se odlišuje od stávající nabídky především barevností. Kombinací několika barev, včetně červené, je možno vytvořit unikátní střechu. Nicméně vítězem soutěže o Zlatou tašku se nakonec stala společnost Prefa Aluminiumprodukte s produktem Střešní a fasádní panel FX.12. Tato maloformátová krytina je vyrobena z vysoce kvalitního hliníku tloušťky 0,7 mm, velmi lehká (2,3 kg/m²), mimořádně stabilní, bezúdržbová a kromě střechy se používá i pro obklady fasády. Na materiál i na barvu poskytuje společnost Prefa čtyřicetiletou záruku.
Střechu dnes ale netvoří pouze samotná střešní krytina, ale i nespočet doplňků, jako jsou izolace, střešní okna nebo okapové systémy. Stále více sem patří i solárními systémy zabudované i přímo do střechy. Z oblasti střešních oken bylo k vidění nové plastové nízkoenergetické střešní okno ROTO DESIGNO R7 v dekoru borovice a zlatého dubu. Nízká konstrukční výška umožňuje optimální začlenění do střechy, což přispívá ke zlepšení povrchových teplot a napomáhá úspoře energie. Je ukázkou propojení plastového profilu a dřevěného masivu.

Světovou novinku představila firma SFS intec, a to mechanické upevnění solárních zařízení na průmyslové střechy SOL-R. Jedná se o zcela novou technologii pro snadnou montáž solárních zařízení na střechy. Cena Zlaté slunce za nejlepší exponát výstavy Solar Praha udělena nebyla, ale porota se rozhodla udělit čestné uznání právě firmě SFS intec.

Odborná porota zasedala ve složení: Ing. Antonín Parys, soudní znalec; Ing. Lenka Hanzalová, Ph.D. za Fakultu stavební ČVUT, Ing. Ladislav Brett za ČKAIT a Jiří Vrňata za Cech KPT ČR.

 
Dlouho očekávanou novinku univerzální ruční přístroj TRIAC AT na profesionální svařování plastů od švýcarské firmy Leister Technologies AG představila společnost WeldPlast. Jedná se o nástupce osvědčeného digitálního Triacu PID, vyráběného již od roku 1997. Pro kutily firma PROTOOL připravila velkou expozici pracovních nástrojů, které si mohli vyzkoušet.
 
Střechy Praha 2012 – stánek firmy NWTStřechy Praha 2012
 
Kvalitní veletrh nabídl také velmi rozsáhlý doprovodný program přednášek, seminářů, moderovaných kulatých stolů, kde nespočet předních odborníků hovořilo o tom nejzajímavějším, co se za poslední rok mezi střechaři odehrálo.
Významnou novinkou byly služby Stavebního poradenského centra Střechy Praha & For Wood. Toto centrum zaštítila organizace ČKAIT, Fakulta stavební ČVUT Praha a Fakulta stavební VUT Brno. Každý návštěvník měl možnost zde získat bezplatně odborné rady ze všech oblastí výstavby. K dispozici byly i další stánky s poradenskou službou jako například stánek Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů nebo poradenské centrum v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů energie EkoWATT.
V nové soutěži „Střechařský inzerát 2011“ – 1. ročník soutěže o nejlepší počin v reklamě v oblasti střech realizovaný v roce 2011 – vyhrála společnost Lightway s reklamou na světlovody ve formě křišťálových kopulí. Vítězný inzerát si pak návštěvníci mohli prohlížet po celou dobu veletrhu ve velkém formátu ve vstupní.
Nechybělo ani oblíbené losování o střechu zdarma a další hodnotné ceny.
Zpestřením byly ukázky střechařského řemesla na mnoha stáncích a také unikátní sbírky historických předmětů v expozicích Pokrývačského muzea pana Vladimíra Zábranského, Tegulária pana Richarda Mlýnka nebo historické střešní tašky ze sbírky pana Jiřího Vrňaty.
 
Počet zúčastněných firem: 166
Zastoupené země: ČR, SR, Německo, Polsko, Itálie, Belgie, Řecko
Celková obsazená plocha: 4250 m²
Plocha doprovodných aktivit: 580 m²
Celkem návštěvníků: 18 642
 
Jitka Šefránková,
ředitelka Střechy Praha/Solar Praha