Veletrhy a výstavy

Výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1

Plánované i realizované stavební úpravy centra metropole představí výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1. První městská část na ní uvede tři desítky projektů. Expozice v opravované budově městské části ve Štěpánské ulici bude pro veřejnost otevřena od 3. do 19. prosince vždy v pondělí a ve středu.
Zájemci si budou moci prohlédnout projekty, které jsou již realizované, například seniorský klub Haštalka. Vystaveny budou i současné projekty, třeba revitalizace Střeleckého ostrova, jejíž dokončení se plánuje v červnu 2013. Pro veřejnost by mohly být zajímavé hlavně připravované stavební akce první městské části, například oprava parku Kampa, revitalizace Václavského náměstí nebo rekonstrukce Thurn-Taxisova paláce za asi 150 miliónů korun, která by měla být dokončena v roce 2014.
Mezi vystavovanými projekty jsou i studie na úpravy ulic Železná, Rybná, Perlová, Mostecká, Melantrichova, úprava Havelského tržiště či rehabilitace Alšova nábřeží a revitalizace Opatovické zahrady. Zajímavostí expozice je i záměr městské části na rozšíření podzemních kontejnerů na sběr tříděného odpadu. V Praze 1 jsou asi na čtyřech místech, městská část se snaží každý rok přidat dvě až tři další místa.
Výstava, ke které bude připravena i anketa, kde se lidé budou moci k projektům vyjádřit, je instalována v přízemí budovy na rohu ulic Štěpánská a V Jámě. Praha 1 tento dům postupně rekonstruuje. Do budoucna ho chce využít pro své zaměstnance, v objektu by mohla sídlit i centrála městské policie.
zpráva ČTK