Veletrhy a výstavy

Výstava Havlova architektura v brněnské vile Stiassni

Architektonická díla vytvořená na popud Václava Havla jako prezidenta či stavby navržené jeho předky představí výstava v brněnské vile Stiassni. Začne 11. října, potrvá do poloviny prosince. Organizátoři tak chtějí připomenout 30 let od pádu totality, 83 let od narození Havla a 90 let od otevření Barrandovských teras. Ve výstavním sále budou na 15 panelech představeny stavby Evy Jiřičné, Josefa Pleskota, Bořka Šípka a dalších architektů, kteří je vytvářeli pro Pražský hrad v době Havlova působení v prezidentském úřadu.

Díla doplní texty o okolnostech jejich vzniku. Výstavu rozšíří také portréty a plastiky brněnského sochaře a architekta Zdeňka Makovského. Vedle současných staveb chtějí organizátoři přiblížit také stavitelské počiny Havlových předků, například palác Lucerna, Barrandovské ateliéry nebo Barrandovské terasy. Připojený bude i rodokmen s rodinnými snímky z archivu Ivana Havla, Václavova bratra. Jejich otec Václav Maria Havel i děd Vácslav Havel byli významnými podnikateli ve stavebnictví.

Výstava bude přístupná každé pondělí, pátek a o víkendech od 10 do 17 h. Vstupné je 30 korun a zahrnuje také návštěvu vilové zahrady založené v letech první republiky.

zpráva ČTK, wd