Veletrhy a výstavy

Výstava Plečnikův dům. Architektovo pokusné pole

Studijní a dokumentační centrum Norbertov v Praze-Střešovicích hostí putovní expozici s názvem Plečnikův dům. Architektovo pokusné pole. Představuje obnovu lublaňského domu slovinského architekta Josipa Plečnika, významné památky moderní architektury. Ten od svého zpřístupnění v roce 2015 formou stálé expozice představuje architektovo autentické životní a pracovní prostředí.

Putovní výstavu připravilo městské muzeum v Lublani, které je pověřeno odbornou správou domu architekta Jože Plečnika. Dobové černobílé fotografie doplňují na výstavě aktuální barevné snímky domu a původní materiály z Plečnikovy sbírky. Výstava bude otevřena do konce září.

Studijní a dokumentační centrum Norbertov se nachází nedaleko Müllerovy vily ve Střešovicích a provozuje ho Muzeum hlavního města Prahy. Jeho hlavním posláním má být, v návaznosti na dvě nedaleké významné vily, propagovat moderní pražskou meziválečnou a poválečnou architekturu, bytovou kulturu, užité umění a životní styl, představované v obou objektech rozdílným způsobem. Druhou ze zmíněných střešovických vil je vlastní vila architekta Otto Rothmayera, který patřil ke generaci architektů aktivních v první polovině 20. století. Jeho život a tvorba je úzce spojena s osobností Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval zejména na přestavbě Pražského hradu a také na Plečnikově vinohradském kostele.

Více o centru najdete zde.

zpráva ČTK, wd