Veletrhy a výstavy

Výstava Pražské zahrádkové osady

Od 6. 6. do 6. 10. 2013 se v Sále architektů Staroměstské radnice v Praze 1 koná výstava Pražské zahrádkové osady. Výstava mapuje osobitý svět pražských zahrádkových osad a představuje jejich vývoj v historickém a zahraničním kontextu. 
Cílem výstavy není propagovat předem připravený názor na zahrádkové osady, proto je výstava sestavena z množství fotografií, map a plánů, aby si každý návštěvník mohl o zahrádkaření a zahrádkářích vytvořit svou vlastní představu.
Výstava odkrývá kořeny zahrádkaření v Evropě a historii i současnost pražských osad. Ukazuje, v čem se jednotlivé osady liší, a co je naopak pro všechny společné. Čtyřem vybraným pražským osadám (Libeň, Skalka, Jenerálka a Vinoř) se pak věnuje detailněji. Představeny jsou také čtyři osobnosti (M. Schreber, E. Howard, I. V. Mičurin, E. Štorch), které zahrádkaření nějakým způsobem ovlivnily.  Pro ilustraci je výstava doplněna informacemi a fotografiemi ze sedmi zahraničních zahrádkových osad (Velká Británie, Finsko, Švédsko, Polsko, Německo, Rakousko a Dánsko).

 
Doprovodný program k výstavě:
St 19. 6. v 17.00 h komentovaná prohlídka (Petr Gibas)
St 18. 9. v 17.00 h přednáška Zahrádkaření v městském veřejném prostoru 21. století (Arnošt Novák)
St 2. 10. v 17.00 h projekce fotografií ze zahrádkových osad (Petr Gibas)
 

Otevírací doba: po 11–18 h, út–ne 9–18 h
Vstupné: zdarma
Autoři výstavy: Petr Gibas, Karolína Pauknerová
Kurátorka: Klára Halmanová
Architektonické řešení: Roháč Stratil architekti
Grafický design: Ondřej Zámiš
Produkce: Jitka Kulhánková
Informace pro veřejnost: www.salarchitektu.cz
tel.: 236 002 159
e-mail: info@salarchitektu.cz

 
tisková zpráva, wd