Veletrhy a výstavy

Výstava v NTK ukazuje návrhy na přestavbu nákupního střediska v Peci

Obchodní středisko Sněžka v Peci pod Sněžkou, objemná budova z 80. let 20. století, by měla získat novou podobu. Soukromý vlastník objektu oslovil renomované české architekty a spolu s odborníky a zástupci města vybrali jako nejlepší návrh studia Opočenský Valouch architekti. Jejich projekt i další návrhy vystavuje do 28. října Národní technická knihovna v Praze.

Na druhém místě se umístila studia Projektil a Petr Hájek architekti. Vítězný návrh počítá se snížením původní stavby nákupního střediska a dostavbou bytových domů ve svahu za ním.
„Realizaci plánujeme v co možná nejkratší době, záleží to samozřejmě na vydání patřičných povolení. Důležité pro nás je, že se projekt líbí představitelům města a že se jím začne řešit podoba centrálního místa v Peci pod Sněžkou, o níž se dlouho diskutuje," řekla ČTK Jana Horáková ze společnosti Kubík, jež objekt vlastní a rekonstrukci a dostavbu bude financovat.
Obchodní středisko Sněžka je v centru Pece pod Sněžkou a pohledově tvoří vstupní bránu při příjezdu hlavní cestou od Velké Úpy. Je stavbou, která svou estetikou odpovídá době svého vzniku, prodejna potravin má velkoryse dimenzované skladové zázemí a dva přilehlé obchodní prostory.
Současný vlastník, který také provozuje prodejnu, se rozhodl využít prostory nepotřebné pro obchod jiným způsobem a vybudovat v nich ubytování apartmánového typu. V soutěži se snažil hledat odpověď i na otázky jak stavět v současné době na horách a zároveň v centru obce, jak vytvořit dům, který se nachází na velmi exponovaném místě nebo jak co nejefektivněji využít dramatického spádu terénu, jehož výškový rozdíl činí víc než deset metrů.
Majitel budovy proto oslovil devět předních českých ateliérů – kromě již zmíněných ještě studia A1 Architects, Fránek Architects, DaM, Kamil Mrva Architects, Sporadical a Mjölk architekti. V porotě zasedli architekti Josef Pleskot a Antonín Novák, teoretik Adam Gebrian, dva zástupci investora a jako odborný poradce starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
Na vítězném návrhu se porotě líbilo, že navrhuje několik samostatných staveb, které se snaží rozvíjet charakteristickou strukturu centra Pece. Umožňují dlouhé průhledy od příjezdové cesty na přírodní horizont, nynější výrazný solitér se v návrhu snižuje a nechává se přirozeně splynout s okolním terénem pomocí louky, která vytváří výraznou přidanou hodnotu jednotlivým domům. Novostavby jsou elegantní dřevem obložené hranoly s mírnou sedlovou střechou.
zpráva ČTK