Veletrhy a výstavy

Začal Architecture Week 2011

Jen týden po oslavách světového dne architektury se Pražané budou moci opět naplno věnovat tuzemské i světové architektuře. Začíná totiž již 5. ročník mezinárodního festivalu Architecture Week 2011, který od 10. do 23. října nabídne řadu výstav, přednášek, seminářů, konferencí a filmových projekcí.
Stejně jako v předchozích letech budou mít návštěvníci příležitost se v rámci připravovaných akcí seznámit s architekturou, urbanismem a teorií i praxí architektury jak domácí, tak zahraniční.
Jedním z nejzajímavějších projektů je projekt s názvem Architektura a urbanismus Visegrádské čtyřky, který se organizátoři, Czech Architecture Week a Správa Pražského hradu, rozhodli realizovat také vzhledem k letošnímu předsednictví České republiky ve V4. Již umístění tohoto projektu do překrásných prostor renesančního Letohrádku královny Anny (Belvedér) na Pražském hradě předznamenává, o jak výjimečný projekt se bude jednat. Projekt je rozdělen na čtyři výstavy: VISEGRAD 4 CAPITALS 2011, VISEGRAD 4 URBAN PLANNING 2011, VISEGRAD 4 ARCHITECTURE 2011 a VISEGRAD 4 YOUNG ARCHITECTURE 2011. Na nich se představí architektura metropolí zemí V4 (Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti) a dalších 18 architektonicky zajímavých měst (například Brna, Hradce Králové, Kutné Hory, Moravské Ostravy a Přívozu, Plzně, Zlína, Gdyně, Wroclawi, Katovic, Pécsu, Trenčína, Žiliny, Košic a Prešova) a dále nejzajímavější urbanistické a architektonické projekty. Zároveň se projektu účastní vybrané vysoké školy vyučující architekturu – výstava VISEGRAD 4 YOUNG ARCHITECTURE 2011 bude umístěna v Národní technické knihovně, kde bude mít velmi blízko právě ke studentům architektury, kterým je určena především. Jejím úkolem je poskytnout studentům možnost srovnání úrovně výuky architektury v Polsku, Maďarsku, Čechách a na Slovensku.
Součástí festivalu bude také moderovaná diskuse s primátory zúčastněných měst zemí V4 na téma Architektura a urbanismus měst a jejich udržitelný rozvoj v návaznosti na sociální a ekonomické prostředí současné společnosti.
 
Jedním z nejnáročnějších projektů letošního ročníku je výstava Arch Cities – univerzální město, která bude umístěna rovněž v letohrádku Belveder, v prvním patře a představí architekturu metropolí celého světa – od Evropy a Asie přes Afriku, Austrálii a severní a jižní Ameriku. Této jedinečné výstavy, organizované v úzké spolupráci s kulturními instituty, velvyslanectvími a organizacemi architektů jednotlivých zemí, se zúčastní formou prezentace modelu a filmové projekce, více než třicet států, mimo jiné například Austrálie, Bulharsko, Brazílie, Čína, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Mexiko, Německo, Norsko, Peru, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Saúdská Arábie, Španělsko, USA, Valonsko – Brusel, Velká Británie, Venezuela a další. Návštěvník zde bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s architekturou a porovnat vlivy, které působí na architekturu a její tvůrce v různých částech světa. Filmy jednotlivých zemí budou v původním znění, organizátoři tak chtěli vytvořit dojem určitého jazykového a architektonického babylonu. Půjde tak jistě o největší mezinárodní přehlídku architektury v Praze a v České republice, podařilo se získat modely a prezentace od Zahy Hadid, Normana Fostera, Renza Piana, Borise Podreccy nebo například Tadaa Anda a mnoha dalších.
 
Další lahůdkou pro všechny zájemce bude, že někteří ze známých architektů, zúčastněných na výstavě Arch Cities, se představí osobně na přednáškách, z nichž většina se bude konat v Národní technické knihovně, a některé proběhnou v prostorách kulturních institutů. Organizátoři očekávají čínského architekta Ma Yansong z architektonické kanceláře MAD, jež navrhla například nepřehlédnutelnou budovu Absolute Towers v Kanadě, a získala za ni 1. cenu v mezinárodní soutěži. Budova je téměř sochařským dílem a zároveň funkčním strojem – otáčí se pod různými úhly na různých úrovních v souladu s okolní scenérií a vytváří tak proměnlivý, nejistý profil.
 
Finský architekt Tom Cederquist ze společnosti Cederqvist & Jäntti architects pohovoří o současných projektech, na kterých jejich kancelář pracuje a seznámí posluchače s BIM systémem.
Z Benátek přijede přednášet italská teoretička architektury Elena Svalduz která promluví o palladiovských vilách v benátském regionu a s přihlédnutím k odkazu Carla Scarpy, jehož model monumentálního pamětního komplexu Brion, bude k vidění na výstavě Arch Cities.
Přednáška norské profesorky architektury Alessandry Kosberg s názvem Ztraceno v přírodě představí projekty architektonické kanceláře Jarmund/Vigsnaes AS, dokonale skloubené s okolním přírodním prostředím, které jsou doslova „ztracené v přírodě“, přesto splňují ty nejnáročnější požadavky na komfort svých uživatelů a jsou blízké každé romantické duši.
Portugalský architekt Bernardo Rodrigues, jenž v roce 2006 představil na Harvardu svůj plán udržitelné architektury, který se nyní realizuje a rozvíjí v Číně, Africe a USA, návštěvníky seznámí se svým pohledem na Původ architektury.
Valonskou architekturu bude letos zastupovat urbanista a krajinářský architekt Géry Leloutre z architektonické kanceláře Karbon, který v prostorách Zastoupení Valonska – Bruselu pohovoří o současných kompozičních strategiích, které nemají za úkol přizpůsobit formu funkci, ale pojímat prostor jako absolutní element, vznikající v procesu užívání. Jeho přednáška bude rovněž úzce navazovat na expozici a filmovou projekci Valonska – Bruselu na výstavě Arch Cities v Belvedéru.
 
V Národní technické knihovně bude kromě přednášek umístěna rovněž výstava Petrohradské architektury a v Sálu architektů na Staroměstském náměstí bude probíhat výstava Wroclav 20/20.
 
Do festivalu se opět zapojí jednotlivé kulturní instituty a centra, která pro festival připravují, kromě prezentace na výstavě Arch Cities, některé další akce – výstavy, přednášky, debaty, workshopy a semináře. Tradičně nejsilnější bude účast ze Slovenska a letos i z Polska. Partnerem festivalu je hlavní město Praha ve spolupráci s Útvarem rozvoje hlavního města Prahy.
Ředitel festivalu, Ing. Petr Ivanov prohlásil: „Praha, srdce Evropy, bude čtrnáct dní bít jen pro architekturu. Pátý ročník festivalu bude po všech stránkách ten nejatraktivnější a nejprestižnější z dosud pořádaných akcí, zúčastní se jej významné osobnosti architektury, politiky a kulturního života. Velice si vážíme podpory, jež se nám dostalo ze strany primátora a Magistrátu hlavního města Prahy a která potvrzuje, že festival Architecture Week je pro Prahu významným kulturním přínosem.“
 
Program festivalu Architecture Week bude po uzávěrce umístěn na stránkách festivalu www.architectureweek.cz.
 
Výstavy:
LETOHRÁDEK KRÁLOVNY ANNY – BELVEDÉR
Praha 1, Pražský hrad – vstupné 50 Kč, zlevněné 20 Kč
Výstavy pořádá Správa Pražského hradu ve spolupráci s CAW.
Arch Cities. Od 10. 10. do 23. 10.
Visegrad 4 Capitals. Od 10. 10. do 23. 10.
Visegrad 4 Urban Planning. Od 10. 10. do 23. 10.
 
NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
Praha 6, Technická 6 – vstup zdarma
Visegrad 4 Architecture. Od 10. 10. do 23. 10.
Visegrad 4 Young Architecture. Od 10. 10. do 28. 10.
Architekt Zbigniew Maćków. Od 10. 10. do 28. 10.
 
BULHARSKÝ KULTURNÍ INSTITUT
Praha 1, Klimentská 6 – vstup zdarma
Bulharský model. Od 1. 10. do 31. 10.
Anonymní zóny. Od 1. 10. do 31. 10.
 
SLOVENSKÝ INSTITUT V PRAZE
Praha 1, Jilská 16 – vstup zdarma
Architekt Ľubomír Závodný. Od 1. 10. do 31. 10.
 
STAROMĚSTSKÁ RADNICE – SÁL ARCHITEKTŮ
Praha 1, Staroměstské nám. 1 – vstup zdarma
Vratislav 20/20 architektura 1990–2010. Od 1. 10. do 31. 10.
 
LIGHT CENTER PRAHA – ZUMTOBEL LIGHTING
Praha 7, Jankovcova 2 – vstup zdarma
Práce – Works, barak architekti (SK) a nonconform (A/CZ). Od 12. 10. do 27. 10.
 
PÍSECKÁ BRÁNA
Praha 6, K Brusce 5/208,
Významné stavby Prahy 6. Od 13. 10. do 26. 10.
 
INFORMAČNÍ CENTRUM HL. M. PRAHY
Praha 1, Mariánské nám. 2 – vstup zdarma
Peruánská architektura: Machu Picchu. listopad 2011 až leden 2012
 
DOPROVODNÉ AKCE ŘÍJEN 2011:
Vstup zdarma (ve výjimečném případě symbolické zápisné, aktuální informace a možnost stažení programu na www.architectureweek.cz).
 
10. po 17.00 hodin – Společenské setkání: Skanska. Registrace nutná. Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
11. út 18.00 hodin – Přednáška: Thomas Bitnar, Anne Schopf (USA). Americké centrum (1. patro), P1, Tržiště 13)
18.00 hodin – Přednáška: Luis Longhi (Peru). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
18.00 hodin – Vernisáž výstavy: Práce – Works, barak architekti (SK) a nonconform (A/CZ). Light Center Praha – Zumtobel Lighting, Praha 7, Jankovcova 2
20.00 hodin – MAD Works, Ma Yansong MAD Architects (Čína). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
12. st 15.00 hodin – Procházka Prahou: Česko-polské kontakty v průběhu staletí. Sraz u pomníku T.G.M na Hradčanském náměstí
17.00 hodin – Přednáška: Architektura Vratislavi Jerzy Ilkosz a Zbigniew Maćków (Polsko). Polský institut, Praha 1, Malé nám. 1 (vchod z Karlovy ul. 27)
18.00 hodin – Vernisáž výstavy: Vratislav 20/20 architektura 1990–2010, Staroměstská radnice – Sál architektů, Praha 1, Staroměstské nám. 1
18.00 hodin – Přednáška: Od projektu pro univerzálního člověka k vizi univerzálního města, Géry Leloutre (Valonsko – Brusel). Zastoupení Valonsko – Brusel, Praha 1, Myslíkova 31
20.00 hodin – Přednáška: Na pokraji víru, Rüta Leitanaité (Litva). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
13. čt od 9.30 do 16.00 hodin – Mezinárodní odborná konference: Real Estate Market, Autumn 2011. Registrace nutná. Stavební fórum, Hotel Palace Praha, Praha 1, Panská 12
18.00 hodin – Přednáška: Nedávné projekty – velké i menší, Tom Cederquist (Finsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
20.00 hodin – Přednáška: Původ architektury, Bernardo Rodrigues (Portugalsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
17. po 18.00 hodin – Přednáška: Plánování a výstavba centrálních čtvrtí Svobodného hansovního města Hamburg Peter Gero (Německo). Goethe-Institut, Praha 1, Masarykovo nábř. 32
18.00 hodin – Seminář: Hledání podstaty středoevropského města. Polský institut, Praha 1, Malé nám. 1 (vchod z Karlovy ul. 27)
20.00 hodin – Přednáška: Ztraceno v přírodě, Alessandra Kosberg (Norsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
18. út 18.00 hodin – Projekce krátkých filmů o současné maďarské architektuře. Maďarský institut (velký sál), Praha 1, Rytířská 25–27
20.00 hodin – Přednáška: Ian Bogle, BFLS (Velká Británie). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
19. st od 10.30 do 13.00 a od 15.00 do 17.30 hodin – Kulatý stůl na téma: Městské dědictví a současné město, Svobodna Vrančeva, UNIBIT. Bulharský kulturní institut, Praha 1, Klimentská 6
15.00 hodin – Procházka Prahou: Slovenské a maďarské vlivy v Praze v průběhu staletí. Sraz u Prašné brány
17.00 hodin – Přednáška: Koncept Velké Paříže (Francie). Kino 35 – Francouzský institut v Praze, Praha 1, Štěpánská 35
18.00 hodin – Přednáška: Elena Svalduz – Palladiovské vily: benátská krajina ve znamení Carla Scarpy (Itálie), Národní technická knihovna, Technická 6, Praha 6
20.00 hodin – Přednáška: Gerry Schwyter, EM2N (Švýcarsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
20. čt od 10.30 do 13.00 hodin – Kulatý stůl na téma: Městské dědictví a současné město, Svobodna Vrančeva, UNIBIT. Bulharský kulturní institut, Praha 1, Klimentská 6
18.00 hodin – Přednáška: The Straw Theatre and Beyond, Salto Architects – Maarja Kask, Ralf Löoke, Karli Luik, (Estonsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
19.00 hodin – Přednáška: Současná architektura v Estonsku – výběr, Carl-Dag Lige (Estonsko). Národní technická knihovna, Praha 6, Technická 6
 
Změna programu vyhrazena.
 
tisková zpráva