Veletrhy a výstavy

Zlín vystaví architektonické návrhy na úpravu centra města

Ve zlínské Alternativě budou už za několik dní vystaveny všechny návrhy, které byly posuzovány hodnoticími komisemi při vyhlášení architektonických soutěží na zlepšení vzhledu centra města. Jde o takzvaný Gahurův prospekt – předprostor Kulturního a univerzitního centra, podchod na náměstí Práce a park Komenského. Výstava začne 1. srpna a potrvá do 8. září.
Na jednotlivé části vypsal Zlín architektonické soutěže. Přišlo celkem 60 návrhů. Do poloviny roku 2013 na tyto investice radnice může čerpat až 120 miliónů Kč z evropských fondů. „Do Alternativy jsme pro zajímavost umístili také návrh architektky Jiřičné, byť nebyl soutěžní. Mnohdy se ale soutěžní návrhy srovnávají s návrhem, který byl zadán politickou reprezentací před námi,“ řekla ČTK náměstkyně primátora Eva Štauderová (M.O.R.).
Koalice ve složení ODS, ČSSD a KDU-ČSL, která stála v čele Zlína před loňskými podzimními volbami, v době svého působení schválila, že architektonickou studii zpracuje AI-DESIGN architektky Jiřičné. Primátorka Irena Ondrová (ODS) to tehdy odůvodnila tím, že celý prostor navazuje na nově postavené Kongresové a univerzitní centrum. Obě budovy i prostor mezi nimi pocházejí právě z dílny Jiřičné. Do znovu vyhlášených soutěží se Jiřičná nepřihlásila.
Vítězové všech tří architektonických soutěží jsou známí od června. Gahurův prospekt by se měl revitalizovat podle návrhu, který zaslali Jitka Ressová, Hana Maršíková, Jan Pavézka ve spolupráci s Martinem Veleckým. Odborná komise vybírala z 24 návrhů.
Soutěž o rekonstrukci podchodu na náměstí Práce vyhrál návrh Pavla Chládka ze Zlína, jenž spolupracoval s Jaroslavem Hoškem. V případě tohoto prostoru se sešlo 23 návrhů.
Nejméně návrhů, celkem 13, přišlo na modernizaci parku Komenského. Odborná komise vybrala návrh Václava Babky, Pavla Mudříka, Lucie Radilové a Zdeňka Sendlera. Spoluautory byli Eva Šopíková, Marian Lanc a Michaela Čechová.
Vernisáž se v Alternativě uskuteční netradičně až 11. srpna v 17 h. Na akci pozvalo vedení radnice všechny autory, kteří návrhy zaslali.
zpráva ČTK