Aktuality

Začal 13. ročník AKCE CIHLA

Dne 9. května se opět objevily v pražských ulicích cihlové stánky, u kterých se tyčí věže z benefičních šamotových cihel. Zakoupením cihly mohou Pražané a návštěvníci Prahy podpořit zapojení lidí s mentálním postižením do společnosti. V Praze se benefiční sbírka koná již třináctým rokem.
V červenci nabízíme v rámci doprovodného programu i kulturní vyžití na druhém ročníku benefičního festivalu Cihlafest v obci Slapy nebo na benefičním představení Shirley Valentine, což je one-woman show Simony Stašové.
Finance vybrané ze sbírky využije občanské sdružení Portus Praha (poskytovatel sociálních služeb a organizátor kampaně) na projekt potravinářské dílny v Davli, kde najdou pracovní uplatnění lidé s handicapem. Jedná se o jeden z největších projektů a na jeho realizaci jsou využité veškeré dary od roku 2010. V roce 2012 již budou moci dárci sledovat začátek stavby.
„V současné době máme podanou žádost o podporu prostřednictvím Integračního Operačního Programu a čekáme, zda bude náš projekt vybrán. Když vše dobře dopadne, během podzimu letošního roku bychom mohli začít stavět,“ upřesňuje Tomáš Masopust, ředitel občanského sdružení Portus Praha.
Již tradičně provází AKCI CIHLA bohatý doprovodný program. První bude slavnostní zahájení AKCE CIHLA 16. května od 14 do 16 hod. u výstupu ze stanice metra Anděl. Na slavnostním zahájení vypustíme do světa dobročinnou kuchařku Dobroty s příběhem, kterou zájemcům na místě podepíší kulinářský mistr Roman Vaněk a herečky Jitka Ježková, Jana Bernášková a Monika Zoubková. Další autogramiáda kuchařky, které se zúčastní houslový virtuos Jaroslav Svěcený, je plánována na sobotu 9. června od 10 hod. na stánku Dobrot s příběhem (Farmářské trhy v Dejvicích). Doprovodný program vyvrcholí 14. července benefičním festivalem CIHLAFEST, pro návštěvníky festivalu jsou od 10 hod. připravena divadla, hudební kapely, výtvarné dílny a od 21 hod. představení Vše o ženách, v hlavních rolích uvidíme Annu Šiškovou, Janu Krausovou a Jitku Schneiderovou.
V rámci „Cihlafestu“ proběhne také Den otevřených dveří, kdy může široká veřejnost navštívit chráněné bydlení a také sociálně terapeutickou dílnu, kde se vyrábějí nakládané sýry a utopenci. Divadelní červenec pokračuje 17. července, kdy potěšíme i pražské diváky pro které svou one-woman show Shirley Valentine zahraje Simona Stašová patronka AKCE CIHLA (Divadlo ABC, od 19 hod.). Podrobné informace jsou na www.akcecihla.cz.
Také přinášíme několik novinek, kterými, doufáme, všem dárcům ulehčíme jejich chuť nás podpořit. Na cihlových stáncích bude možnost zakoupit cihlová trička se zábavnými glosami cihly a ve stejném duchu zde bude i série samolepek. Akce cihla se těší podpoře známých osobností a ty nás letos podpořily věnováním receptu do naší dobročinné kuchařky „Dobroty s příběhem“, která bude k dostání i při autogramiádách osobností na cihlových stáncích. Všechny benefiční předměty a další možnosti podpory naleznete na www.akcecihla.cz a kuchařku na www.dobrotyspribehem.cz.
 
V tomto roce chceme veřejnosti představit podrobněji návrh budovy nové dílny i prostřednictvím modelu plánovaného projektu, který bude zároveň sloužit jako sbírková kasička. Sbírkový model bude k vidění v rámci doprovodného programu Akce cihla a poputuje po kulturních stáncích a pobočkách či prodejnách našich partnerů, kde je větší návštěvnost veřejnosti. Pouť sbírkového modelu odstartujeme v květnu 2012 a bude na cestách až do dokončení stavby nové potravinářské dílny. Veřejnosti představíme model na slavnostním zahájení 16. května a jeho prvním poutním místem bude pobočka našeho generálního partnera Stavební spořitelny České spořitelny na Praze 3, Vinohradská 180.
Výtěžek Akce cihla 2012 bude použit k zahájení výstavby nového objektu. Zahájení výstavby plánujeme na přelom srpna a září 2012, jeho dokončení pak na červen 2013. Výtěžek Akce cihla 2011 byl věnován na přípravu projektové dokumentace. Z výtěžku Akce cihla 2010 byl zakoupen pozemek v Davli.
 
Generálním partnerem AKCE CIHLA je Stavební spořitelna České spořitelny, a. s.; Hlavním partnerem AKCE CIHLA je Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Gabriela Štěpánková