Články

Bytový dům LUXOR se sádrovými omítkami Rigips

Barevná novostavba bytového domu LUXOR v Berouně začala vyrůstat v létě 2010 na místě, kde stála původně výměníková stanice. Její demolicí vznikl dostatečný prostor pro stavbu pětipatrového domu s celkem 28 byty.
Moderní bytový dům má dvě podzemní podlaží, která slouží pro garážování vozidel a kde jsou umístěny i sklípky pro jednotlivé byty. Společné chodby domu jsou dostatečně prostorné a do všech bytů je možný bezbariérový přístup pro imobilní osoby, včetně trasy od chodníku k domovnímu výtahu a z něj pak v úrovni každého podlaží až ke dveřím bytů. Prostor kolem výtahu a hlavní schodiště jsou osvětleny přirozeným světlem díky prosklené části fasády. Celý objekt je zateplen kontaktním zateplovacím systémem s probarvenou omítkou na silikátové bázi. Do rušnější Košťálkovy ulice pomáhá fasáda zvýšit hlukový útlum.
Zajímavě řešené půdorysy bytů nabízejí nesčetné varianty zařízení. Samozřejmostí jsou okna se zvýšeným útlumem hluku do hlavní uliční fasády.
Celkový přístup investora byl zaměřen na příjemné a pohodlné bydlení. Tomu odpovídá řada stavebních detailů v domě. Jedním z nich je zvýšená průchozí výška vstupních i interiérových dveří na 210 cm, dveře i obložky v pravé dýze a také výběr kvalitních podlahových krytin a obkladů. Cílem bylo vybrat materiály, které splní ty nejvyšší požadavky a nároky na kvalitu, odolnost a míru estetického vzhledu.
Okolí stavby je obklopeno typově různorodou obytnou zástavbou s téměř kompletní infrastrukturou a občanským zázemím.
 
Bytový dům v Berouně se sádrovými omítkami RigipsBytový dům v Berouně se sádrovými omítkami Rigips
 
Hladké a krásné stěny
Jedním z důležitých interiérových prvků jsou také vnitřní omítky bytů i společných prostor. Investor a generální dodavatel se po realizaci vzorové místnosti rozhodli ke strojní aplikaci sádrových omítek. Zvolili si interiérovou sádrovou omítku Rimat MPL (Rigips).
Sádrová omítka Rimat MPL ideálně přilne na jakýkoliv stavební podklad a opticky jej sjednotí, tudíž ani rozdílné materiály stěn a stropů nebyly překážkou. Zpracování omítek je rychlé, takže celková plocha přes 10 000 m² svislých stěn z vápenopískovcových bloků a stropní betonové monolitické konstrukce byla dokončena během dvou měsíců, přestože na stavbě nebyl dostatek místa pro umístění venkovních sil a omítka byla vyvážena v pytlích výtahovou šachtou. Použita byla na stěny všech bytů, společných prostor i v suterénu.
Sádrové omítky Rimat a Rimano ve výsledku zajistí dokonalou hladkost povrchu stěn i stropů, a to s finální povrchovou úpravou bez nutnosti broušení. Dokážou přenášet drobná pnutí v podkladu a povrchy pak nepraskají. Jsou tedy ideálním podkladem nejen pro barevné malby, ale i pro luxusní tapety a speciální plastické dekorace. Navíc se jedná o přírodní materiál, který v místnosti pomáhá vytvářet zdravé antialergické prostředí. Při používání sádrových omítek na vápenopískovcové nebo pórobetonové tvárnice je důležité i to, že zajišťují prodyšnost zdiva díky svému nízkému difuznímu odporu. Mají také schopnost přijímat a uvolňovat vzdušnou vlhkost.
 
Přímo dopadající světlo podpoří hladkost stěn se sádrovou omítkou Rimat MPLSádrové omítky neabsorbují pigmentaci, takže i sytá barevná malba vydrží délePovrch sádrových omítek je dokonale hladký. Dodatečné opravy event. poškození stěn se mohou jednoduše provést v jednom kroku.
 
Vlastnosti sádrových omítek jen podpořily snahu investora o vytvoření krásného a praktického interiéru, který má dlouhou životnost. Samozřejmě i poměr ceny a užitné hodnoty byl jedním z předních kritérií výběru.
 
Objekt: Bytový dům LUXOR, Beroun
Investor stavby: Farrao Development, s. r. o.
Generální dodavatel: JEŽ, spol. s r. o.
Autor projektu: Ateliér Šesták
Materiál pro vnitřní omítky: Sádrová omítka Rimat MPL (Rigips)
 
Ladislav Špína, specialista na sádrové omítky a stěrky Rimano a Rimat