Články

Dřevěné krytin Kährs Linnea do prostor s&nbspomezenou konstrukční výškou

Ne všechny obytné prostory umožňují instalaci dřevěné podlahy s konstrukční výškou 15 či dokonce 20 mm. Přední výrobce dřevěných vícevrstvých krytin švédská firma Kährs přináší řešení a nabízí užší provedení svých světově známých podlah.

Tenčí řada Linnea s konstrukční výškou 7 mm je tak zvláště vhodná pro místa, kde se silnější krytiny instalují obtížně, navíc se velmi dobře hodí pro pokládku na podlahové vytápění. Třívrstvá řada Linnea obsahuje jedny z nejtvrdších krytin Kährs a v současné době zahrnuje tři kolekce: Narrow, Original a Dwell, přinášející více než 30 různých vzorů a typů dřevin. Každá kolekce z řady Linnea spojuje nízkou konstrukční výšku se snadnou pokládkou a reprezentativním vzhledem. Poslední zmíněná kolekce, Linnea Dwell, je novinkou letošního roku a přináší čtyři neotřelé dekory, inspirované průmyslovou mozaikou. Výhradním dovozcem a distributorem švédských vícevrstvých podlah Kährs u nás je firma Kratochvíl parket profi, s. r. o., která je dodává svým obchodním partnerům a do sítě specializovaných maloobchodních prodejen 1FLOOR.

Neobyčejný a zajímavý vzor průmyslových mozaik, jehož původ bychom našli v komerčním sektoru, je dnes oblíbený u řady architektů a designérů navrhujících interiéry soukromého bydlení. Dva dekory Gotham v provedení ořech nebo dub přinášejí čistý a tradiční vzor průmyslové mozaiky. Zbývající dva dekory Loft, rovněž v provedení ořech a dub, nabízejí klasické čtvercové vzory, které zažívaly svůj boom především v 50. letech 20. století a nyní se opět vracejí. Moderní pojetí holandského vzoru se čtvercovými tvary od Kährsu upoutá svou elegancí a působivostí. Milovníky světlejších odstínů zaujmou medové až zlatavé barvy dřeviny dub. Ořech naopak vyniká příjemným čokoládově hnědým odstínem zvýrazněným krémovou bělí.

 
Krytiny z kolekce Linnea Dwell jsou ošetřeny matným lakem tvrzeným UV světlem, který zaručuje přirozený vzhled dřeva a odolnost vůči oděru. Zároveň tím krytině dodává měkký povrch příjemný na dotek. 7mm konstrukce lamel o rozměrech 1225×193 mm se skládá ze tří proti sobě sklížených dřevěných vrstev. Spodní, stabilizační vrstvu tvoří dýha z ušlechtilé dřeviny, středovou a zároveň nosnou vrstvou krytiny je pevná dřevovláknitá HDF deska, na níž leží vrchní nášlapná vrstva ze dřeviny ořech nebo dub silná 0,6 mm. Vrchní nášlapná vrstva z dýhy u této kolekce nenabízí možnost zbroušení podlahy. Krytina se díky nízké konstrukční výšce velmi dobře hodí k pokládce na podlahové vytápění. Tepelný odpor krytiny včetně 2mm izolačního materiálu se pohybuje kolem velmi příznivé hodnoty 0,10 m2 K.W.
Pokládka probíhá jednoduše plovoucím způsobem pomocí zámkového spoje Woodloc®, jímž je krytina vybavena již z výroby. Krytinu stačí pravidelně udržovat vysáváním, zametáním a vytíráním vlhkým hadrem. Hadr či mop musí být dobře vyždímaný, neboť přebytečné nánosy vody na povrchu krytině škodí. Výrobce na kolekci poskytuje 12letou záruku.
 
Doporučovaná maloobchodní cena za jednotlivé dekory z kolekce Kährs Linnea Dwell je:
– Dekory z dubu: 1260 Kč za 1 m2 včetně 20% DPH,
– Dekory z ořechu: 1320 Kč za 1 m2 včetně 20% DPH.
 
podle podkladů společnosti KPP