Články, Zajímavá stavba

„Moderní stodola“ v Chlumci nad Cidlinou

Na počátku byla myšlenka vytvořit Sedlákův statek aneb seskupení stodol v blízkosti barokního zámku a malebné aleje v Chlumci nad Cidlinou. Vznikl tak netypický rodinný dům, na který je jeho majitel Lubor Sedlák s rodinou náležitě pyšný. Architektem originální a svébytné stavby je Zdeněk Balík z ateliéru ZETTE.

Pardubický architekt chtěl navrhnout dům, který svým pojetím souzní se svým okolím a zároveň bude místem, kde se bude rodina cítit příjemně. V projektu uplatnil současné i tradiční prvky, takže stavba vychází z tradičních hodnot české architektury. „Dům stojí v Chlumci nad Cidlinou, který je známý legendárním povstáním sedláků z konce 18. století. Investor se jmenuje Sedlák a já jsem od začátku pracoval s propojením tématu rodinného domu a motivu typického selského stavení, statku pro sedláka a historickým odkazem města ovanutého selskými bouřemi,“ přibližuje svůj projekt Zdeněk Balík. 

Sedlákův statek krátce před dokončenímStavbu tvoří několik hmot řazených za sebou

Na protějším svahu stojí zámek Karlova Koruna, který nechal postavit František Ferdinand Kinský. Pozval si k tomu vynikající umělce své doby, českého architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela a stavitele Františka Maxmiliána Kaňku. Vznikl tak barokní skvost, jenž se stal hlavním motivem výhledu z obývacího pokoje nového domu. Ale kromě toho se zrcadlí i v jeho finálním návrhu – dům je parafrází na zámek s důrazem na zachování rázu selského stavení.

Základní údaje o stavbě 

Zastavěná plocha: 206,5 m²

Podlahová plocha: 171 m² s vnitřní dispozicí 5+kk

Vytápění domu je teplovzdušné s rekuperací, zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Doplňkové vytápění zajišťují podlahové a stropní topné rohože. Zdrojem teplé užitkové vody je integrovaný zasobník tepla.

Půdorys rodinného domuModel stavby

Respekt k místu i k rodině
Centrální část a srdce obytného prostoru tvoří kruhová kuchyň, která dům půlí na část veřejnou a soukromou. „Pro mě má velkou hodnotu respektování místa a naší rodiny, a to zvenku i zevnitř,“ uvádí Lubor Sedlák. Jeho rodina si přála dům, ve kterém se jí bude dobře bydlet s ohledem na co nejlepší využití energií. S architektem se dohodli na stavbě „bez schodů“, což s sebou nese zvětšení ochlazované plochy celého domu. Ideálním řešením se už ve fázi přípravy projektu ukázala kvalitní a dostatečná tepelně izolační obálka z kamenné vlny. „Pro izolaci od společnosti ROCKWOOL jsem se rozhodl z důvodu lepších tepelně-technických vlastností kamenné vlny, protože masivní zateplovací systém bude lépe odolávat teplotám v létě i v zimě. Pro fasádní systém jsem např. použil 160mm desku Frontrock MAX E. Na vnitřní stěny a příčky 240mm desku Rockton,“ popisuje vybrané řešení Lubor Sedlák.

Ojedinělý tvar střechy byl pro autora důležitým kompozičním prvkemKonstrukci tvoří lehký sloupkový systém

Konstrukce a netradiční střecha
Unikátní částí domu je jeho konstrukce, kterou tvoří lehký sloupkový systém, pozinkované c profily a lehký obvodový plášť. Střecha je jednoplášťová, její krytinu tvoří fólie mpvc. I když střecha působí atypicky, splňuje všechna kritéria funkčnosti. Jedná se o kombinaci sedlových střech s jednoduchým systémem okapových svodů. „Střecha je pro mě součástí celkového pojetí domu – navazuje na formu i hmotu stavby a dokonale s ní splývá,“ vysvětluje Zdeněk Balík.

vis

Rodinný dům je zařazen do energetické kategorie A jako mimořádně úsporná budova. K tomu přispívá teplovzdušné vytápění a tepelná izolace z kamenné vlny, kterou Lubor Sedlákvyhrál v soutěži společnosti ROCKWOOL o zateplení rodinného domu. Získal tak systémové řešení, které obsahuje kvalitní izolaci. z kamenné minerální vlny, stavební chemii a balíček poradenských služeb.