Články

Nové dekory podlahové řady Spirit

Švédský výrobce dřevěných vícevrstvých podlah Kährs si pro letošní rok připravil celkem 52 produktových novinek. A to jak v podobě představení kolekcí zcela nových, tak doplnění či obměny těch stávajících. To platí i pro oblíbenou kolekci Spirit, která vyniká nízkou konstrukční výškou pouhých 10,2 mm, a umožňuje tak instalaci i v místech, kam se klasické 15mm palubky nevejdou.
Dalším benefitem je i neustále zdůrazňovaná ochrana životního prostředí, na což Kährs důsledně dbá již od samotného zahájení výroby v roce 1935. Původní dekory řady Spirit byly ponechány v podkolekci Unity a pět nových rustikálních dekorů výrobce zařadil do podkolekce Rugged. Novinky s ručně upravovaným povrchem, chráněným přírodním olejem, nadchnou pro svou rustikální atmosféru.
Obliba rustikálních dekorů pro zařízení interiérů ve venkovském stylu či pro propojení starobylého s moderním stále roste. Proto švédský Kährs přinesl nabídku dekorů s přirozenou krásou surového dřeva, u nichž jsou suky, letokruhy a rýhy na povrchu předností, i v produktové řadě Spirit s nízkou 10mm konstrukční výškou. Ruční řemeslná výroba, rustikální až robustní vzhled, škrábaný a řezaný povrch, kouřová technika, přírodní olej a dřevina dub, to jsou hlavní znaky nových dekorů zařazených do podkolekce Rugged.
 
Pět novinek, které zaujmou výrazným vzhledem i praktičností
Všech pět nových dubových dekorů Husk, Safari, Fossil, Crater a Trench je jednolamelových s rozměry 1200x125x10,2 mm. Středovou část každé lamely tvoří vrstva vyrobená z průmyslově recyklovatelného materiálu ECO Core. Jádro ECO Core má stejnou charakteristiku jako základní materiál u ostatních produktů značky Kährs. Zajišťuje velmi stabilní a spolehlivou konstrukci, která udrží podlahu rovnou a hladkou navzdory rozsáhlým výkyvům vlhkosti vzduchu. Díky vysoké stabilitě a nízké výšce mohou být dřevěné podlahy Spirit Rugged položeny i na podlahové vytápění, krytina přináší lepší tepelnou propustnost a vylučuje možnost jakékoli deformace. Vrchní nášlapná vrstva z dubu má tloušťku 1,9 mm. Vrchní dřevina je upravovaná ručním škrábáním nebo kartáčováním, vyjma dekoru Husk byly použity také techniky kouřování či moření. Vybírat můžete z dubu lehce běleného i zajímavě zvýrazněného příjemnou šedí.
Krytina vzhledem ke své slabé vrchní nášlapné vrstvě z dubu umožňuje „pouze“ jedno přebroušení. Vůbec to však nemusí být nevýhoda, vždyť kolikrát za život bychom krytinu brousili? Navíc je třeba brát v potaz, že případným zbroušením se odstraní speciální povrchové úpravy, působivé nejen na pohled. Nízká konstrukční výška krytiny s sebou naopak přináší řadu benefitů: možnost instalace palubek v zrekonstruovaných místnostech, které jsou často omezené právě konstrukční výškou, lepší propustnost tepla krytinou z podlahového vytápění či nižší spotřebu dřeviny při výrobě. Krytina je z výroby vybavena zámkovým spojem Woodloc®, a umožňuje tak pokládku plovoucím způsobem. Výhodou zámkového spoje je možnost následného rozebrání krytiny a výměny poničených lamel či jejího opětovného použití na jiném místě. Krytinu lze samozřejmě k podkladu přilepit i napevno.
 
Dřevěná krytina Kährs Spirit Rugged dekor FossilDřevěná krytina Kährs Spirit Rugged dekor Husk
 
Podkolekce Spirit Unity pro zastánce klidnějších dekorů
Pro zastánce klidnějších motivů tu stále zůstává nabídka původních osmi dekorů Spirit, zařazených do podkolekce Unity. Dekory jsou k dispozici v široké škále barev od tmavších až po světlé. Povrchy vybraných dekorů jsou kartáčované, avšak v klidném stylu, pro výrobu je vybíráno pouze dřevo bez většího výskytu zvrásnění a suků. Kromě dubových dekorů se můžete rozhodovat mezi exotickou dřevinou teple hnědé až zlatavé barvy hickory nebo tmavším ořechem.
 
Dřevěná krytina Kährs Spirit Rugged dekor SafariDřevěná krytina Kährs Spirit Rugged dekor Trench
 
Dřevěné krytiny z kolekce Spirit Rugged pořídíte u obchodních partnerů KPP a v síti maloobchodních prodejen 1 FLOOR. Cena za 1 m² včetně 20% DPH se v závislosti na dekoru pohybuje od 1632 Kč.
podle podkladů společnosti KPP