Články

Nové zajímavé mateřské školy z modulů KOMA

O tom, že z modulů KOMA lze postavit kvalitní mateřskou školku, již nemusí jejich výrobcet KOMA MODULAR, s. r. o., veřejnost nebo investory příliš přesvědčovat. Řada referencí z České republiky a zahraničí dokazuje vysokou kompetenci výrobce, letošní nové školky v Brně a Otrokovicích jsou přesto pozoruhodné.
Společnost KOMA MODULAR byla první, kdo začal popularizovat výstavbu modulárních školek v České a Slovenské republice – z modulů KOMA je první modulární školka v ČR v Rychnově u Jablonce nebo první patrová modulární školka v ČR pro 100 dětí v Jihlavě. První je také nová nízkoenergetická modulární školka v Otrokovicích, která byla otevřena v září 2013.
Školky v Otrokovicích a Brně jsou postaveny z unikátních luxusních modulů Comfort Line, které jsou vyvinuty vizovickým výrobcem modulů a nemají mezi jinými moduly konkurenci. Comfort Line jsou totiž moduly unikátní jak tím, že zcela popírají kontejnerový vzhled (není vidět typický kovový rám a ani fasáda nepřipomíná kontejner), tak díky svým rozměrům. Jeden modul má rozměry 9×3,6 m o světlé výšce 3,0 m a jejich použití umožňuje vytvořit velký otevřený prostor bez sloupů. Ten je více než kde jinde praktické právě u mateřských školek – děti tak mají dostatečně veliký prostor k pohybu bez omezení.
 
Nízkoenergetická modulární firemní školka OSKÁREK (jméno má podle Oskara Lappa, zakladatele firmy Lapp Kabel) v Otrokovicích byla slavnostně uvedena do provozu začátkem září 2013. Školku vybudovala KOMA MODULAR za necelé tři měsíce. Otrokovická školka má dvě třídy pro předškoláky, každá pro 16 dětí, a jednu třídu pro malé děti do tří let pro 10 dětí. Celková kapacita je tedy 42 dětí. Školka byla vybudována podle architektonického návrhu firmy S-projekt plus, a. s., Zlín, interiér navrhla Mgr. Vladimíra Bukvicová a jeho zařízení dodala firma Benjamín. Vedle tříd je školka vybavena vlastní kuchyní, provozními místnostmi, slunečními kolektory, podlahovým topením, klimatizací, venkovními roletami a markýzami.
Nízkoenergetická modulární firemní školka OSKÁREK v OtrokovicíchNízkoenergetická modulární firemní školka OSKÁREK v Otrokovicích
 
Česko-anglická školka Kinder City v Brně-Černovicích si zaslouží zvýšenou pozornost díky skutečnosti, že představuje vůbec první mateřskou školku, která je sestavena z modulů řady Comfort Line. Mateřská školka je postavena podle návrhu architekta Tomáše Cendelína pouze ze sedmi modulů o celkové rozloze 227 m². Herna, která je tvořena čtyřmi moduly, tak nabízí luxusní prostor 130 m². Investorka Pavlína Kubíčková ocenila nejen rozlohu, exkluzivní vzhled a rychlost výstavby, ale i možnost přestěhovat školku na novou parcelu v případě, že by se na současném místě nedařilo kapacitu naplnit. Tuto školku firma KOMA MODULAR investorce pronajímá s tím, že pokud bude vycházet podnikatelský záměr dle představ, dojde k prodeji.
Česko-anglická školka Kinder City v Brně-Černovicích Česko-anglická školka Kinder City v Brně-ČernovicíchČesko-anglická školka Kinder City v Brně-Černovicích
 
V modulech Comfort Line v obou nových školkách jsou sádrovláknité materiály fermacell použity na podhledech, předsazených stěnách, vnitřních příčkách i podlahách. Vnitřní příčky modulů tvoří montované stěny fermacell 1 S 11, oboustranně opláštěné deskami fermacell, které jsou vhodné pro nenosné konstrukce stěn s protipožární odolností a vysokým útlumem zvuku (vzduchová neprůzvučnost Rw = 47–52 dB).
Samostatný podhled fermacell 2 S 11u má požární odolnost EI 30 DP1 a tvoří jej dvě vrstvy desek fermacell tloušťky 10 mm. Podhled slouží k ochraně instalací a nosných konstrukcí při požárním zatížením zdola a zabraňuje přesahu požáru do ostatních místností a celkovému šíření ohně. Vyznačuje se také vysokou únosností zavěšených břemen. Mezistropní prostor mezi stropem modulu a podhledem se používá k vedení instalací a kabelů.
Na vnější straně modulů Comfort Line jsou instalovány předsazené stěny fermacell 3 S 13, opláštěné sádrovláknitými deskami fermacell 12,5 mm. Tyto předsazené stěny chrání moduly před požárem a současně zlepšují vzduchovou neprůzvučnosti o 20 dB. Podlahový prvek fermacell 2 E 22 o tloušťce 25 mm tvoří dvě 12,5mm desky fermacell a slouží jako roznášecí vrstva a jako podklad pro podlahové krytiny.

podle podkladů společnosti Fermancell