Články

Obklady a dlažby značky RAKO v bytových domech Triplex

Jakmile byl v Karlových Varech dostavěn soubor bytových domů s názvem Triplex, strhl na sebe pozornost veřejnosti i médií. Právem. Získal totiž významnou domácí cenu Grand Prix architektů v kategorii Novostavba. Ocenění potěšilo autory ze studia A69 Architekti, realizační stavební firmu BAU-STAV, a. s., i značku RAKO, která Triplexu dodala obklady a dlažby koupelen.
Specifická atmosféra Karlových Varů vznikla polohou města na úbočích údolí a architektonickou proměnou během druhé půlky 19. století, která se originálně vyrovnala s kopcovitým terénem. Mnoho karlovarských činžovních domů je poměrně vysokých, úzkých a mají dva vchody. Jeden je umístěn klasicky v přízemí a druhý směřuje ze zadní strany budovy z nejvyššího patra do ulice vedoucí ve svahu za domem. Rozdělení parcel ve městě má přitom kořeny ještě hlouběji v historii. Svým podílem na půvabu města přispěla i zdobnost architektury historizujících stylů a secese. Traduje se, že slavný modernistický architekt Le Corbusier nazval karlovarskou architekturu sledem šlehačkových dortů.
 
Rozděleno s citem
Právě původní styl domů a urbanismus Karlových Varů inspirovali architekty ze studia A69 pro vytvoření návrhu bytového komplexu Triplex, který měl vyrůst v proluce mezi činžovními domy na místě nízkých garáží. Aby komplex přirozeněji zapadnul do starší zástavby, rozhodli se architekti projekt rozčlenit do tří věží místo jediného velké budovy. Investora jejich návrh zaujal nejen vizuální podobou, ale také vyšším podílem užitné plochy, které rozdělení do tří částí kupodivu poskytlo. Navíc byty ve věžích nabízejí větší pohodlí pro budoucí obyvatele. Mají více oken, což mimo lákavých výhledů na město i do sousedního klidného parku přináší také přirozené osvětlení pro koupelny a toalety.
 
Přívětivá geometrie/Geometrie s osobností
Zatímco vybavení interiérů bude záviset již na konkrétních majitelích, podoba koupelen zapadá do architektonického pojetí stavby. Na podlaze koupelen leží velkoformátová dlažba Geo od značky RAKO. Čtvercové dlaždice o délce 60 centimetrů připomínají hru geometrických obrazců oken a lehkých balkónových konstrukcí na deskové fasádě. Decentní struktura dlaždice navozuje pocit štípaného pískovce. Tento detail místnost zjemňuje a dodává jí osobitější charakter.
Pro obložení stěn architekti zvolili sérii Remix. Základní obdélníková obkládačka je jednobarevná a také má plastický reliéf vycházející z přírodních motivů. Někomu by mohla připomínat ruční papír, jinému kůru exotického stromu či pramínky vody stékající po kameni. Místy je základ doplněn dekoračními obklady Remix. V bílé nebo světle béžové variantě na sobě leží plastický florální vzor. Zatímco listy ve spodní vrstvě mají jednoduchý, ale přirozený tvar, rostliny navrchu vypadají, jako by byly sestaveny z průmyslově vyrobených dílků. Realistická vrstva obkladu odkazuje na zeleň venku, kdežto složené listy upozorňují na současnost stavby v digitálním věku. Koupelny byly provedeny ve třech barevných variantách pastelových odstínů modré, zelené a žluté. Pohled z ulice na špičkovou současnou architekturu bytových domů Triplex s pozadím stromů a zeleně se uvnitř zrcadlí do mikrosvěta koupelny.
Projekt a stavba komplexu bytových domů Triplex neměla od počátku snadnou cestu. Proces trval skoro osm let, během nichž se také několikrát změnil majitel. Přesto nakonec vznikl unikátní moderní dům pro 21. století, který citlivě vychází z místní tradice. Důkazem toho je ocenění Grand Prix architektů v kategorii novostavba i nominace na mezinárodní cenu Mies van der Rohe Award.
tisková zpráva