Články

Sádrokartonová deska F&nbsp146 pro podlahové konstrukce

Společnost Knauf uvádí na trh novinku v podobě sádrokartonové desky F 146, která je určena pro suché podlahové konstrukce.

Největším přínosem tohoto nového podlahového systému je kombinace velmi jednoduchého zpracování a příznivé ceny. Přitom je však zachován hlavní atribut suchého podlahového systému Knauf – vysoký uživatelský komfort. Nová deska F 146 se vyrábí v závodě Počerady. Její cena je oproti ostatním systémům zhruba o 15 % nižší. Výrobce si slibuje, že díky tomu nová deska osloví i ty investory, kteří dříve s montáží suché podlahy Knauf váhali právě díky ceně.

Konstrukce podlahy se skládá ze dvou 12,5 mm tenkých desek ze speciálního tvrzeného sádrokartonu, které se slepí sádrovým tmelem a následně se sponkují. Dvouvrstvý systém vytváří na první pohled dojem, že pracnost je naopak složitější. Není to pravda, časová úspora je naopak velmi výrazná, protože zpracování dílů podlahového systému je daleko rychlejší. Není třeba žádné speciální nářadí, desky lze snadno řezat kvalitním nožem, což při průřezech, zejména u rekonstrukcí podkroví, práci urychluje. Pokládka druhé vrstvy desek je ještě rychlejší než první. Celkový montážní čas je dokonce o dvě minuty na metr čtvereční pokládky rychlejší než v případě suchých podlah z továrně slepených elementů s polodrážkou.
Podlahový systém využívající nové desky F 146 je určen primárně do suchých obytných místností, ale je možné jej úspěšně využít i do prostor s vyšší vzdušnou vlhkostí, například u konstrukcí podlah v koupelnách, pokud bude vhodným způsobem provedena hydroizolace. Podlaha z desek F 146 je velmi lehká, ale zároveň tvrdá a je možné ji použít i pro instalaci podlahového vytápění. Její další předností je malá tepelná setrvačnost, která je výhodná zejména u podkrovních místností, ložnic apod.
podle podkladů firmy Knauf Praha, s. r. o.