Články

Sklo-vláknitá geomříž bránící vzniku provozních trhlin v silničním asfaltu

Speciální geomříž ze skelných vláken s elastomerovým povlakem se instaluje mezi vrstvy asfaltu a zabraňuje vzniku provozních trhlin. Díky unikátní konstrukci prodlouží životnost asfaltových povrchů až trojnásobně a významně ušetří náklady na dlouhodobou údržbu. Produkt pod označením GlasGrid se pro evropský trh vyvíjí v Litomyšli. Výroba v nové litomyšlském závodě by měla být spuštěna na začátku roku 2014. 
Typ GG100 – 8511Geomříž je pletená ze skelných vláken, což zaručuje vysokou tuhost a pevnost v tahu. Instalací pod asfaltový povrch se zlepší mechanické vlastnosti asfaltových hmot, omezí se vznik a kopírování starých trhlin následkem provozu, a sníží se tak náklady, které by jinak bylo nutné vynaložit na údržbu. Geomříž se dá použít na velkých dopravních stavbách, ale využití má i pro lokální opravy děr a prasklin, mimořádně se hodí u revizních šachet či uličních odpadních vpustí.
Spodní strana geomříže je opatřena lepidlem, které se aktivuje tlakem. Pokládka může probíhat ručně, ale i strojně, instalace je neuvěřitelně rychlá a snadná. Po svém dožití je mříž 100% recyklovatelná.
Ruční pokládkaRuční pokládka
 
Strojní pokládka
 
Výrobcem je Saint-Gobain Adfors (dříve Vertex). Technologie se v zahraničí využívá více než 25 let, hlavně ve Spojených státech či v Německu.
Nejprůkaznější referencí je letištních plocha na letišti Centralia v Kanadě (viz obr. níže), která funguje bez oprav už 20 let.
 
Letiště Centralia (Ontario, Kanada) – snímek pořízený v roce 1992 před zahájením pracíLetiště Centralia – snímek pořízený během výstavby
Letiště Centralia – snímek pořízený během roku 2005, kdy byla prováděna kompletní prohlídka plochyLetiště Centralia – snímek pořízený v roce 2012
 
wd s použitím podkladů výrobce