Ekonomika

Analýza: Stavebnictví letos poroste o 2,2 %

Stavebnictví letos poroste o 2,2 %, v roce příštím o dalších 1,1 %. Vyšší tempo růstu trhu očekává pozemní stavitelství. Podle malých stavebních společností trh poroste rychlejším tempem než podle velkých stavebních společností. Kapacity stavebních společností jsou v průměru vytíženy na 96 %. Tržby stavebních společností porostou až o 2,2 % v letošním roce. Rychleji porostou tržby v inženýrském stavitelství, a to o 3,4 % v letošním roce. Rychleji porostou také tržby velkým společnostem, a to až o 3,4 % v roce letošním. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2021 zpracované analytickou společností CEEC Research za podpory spoluorganizátora společnosti Central Group a.s.

Podle očekávání ředitelů stavebních společností by letos mělo české stavebnictví zaznamenat růst až o 2,2 %. V roce následujícím by potom mělo dále růst, a to až o 1,1 %. „Očekáváme, že minimálně v první polovině příštího roku budou stavebnictví nadále výrazně ovlivňovat rostoucí ceny stavebních prací a materiálů. Další komplikace pak může přinést zvyšování úrokových sazeb, což prodraží financování projektů. Někteří menší stavitelé se vlivem těchto faktorů mohou dostat do problémů a své projekty tak budou nuceni odložit nebo dokonce prodat,“ uvádí situaci na trhu Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti Central Group a.s.

Zdroj: CEEC Research

Společnosti věnující se převážně inženýrské výstavbě očekávají růst trhu v letošním roce až o 2,0 %. Pro rok následující predikují další růst, a to až o 1,4 %. Společnosti věnující se převážně pozemním stavbám očekávají v letošním roce růst trhu až o 2,3 % a v roce následujícím potom růst ve výši 0,9 %.

„Na jednu stranu cítím po covidu snad poprvé určitý investiční optimismus, na druhou stranu čelíme bezprecedentní inflaci a dalším symptomům krize. Po stavebních materiálech začínají prudce zdražovat i energie, což neodvratně dopadne i na koncové zákazníky. K tomu se brzy začne na trhu projevovat i nedostatek stavebních surovin, jako jsou štěrkopísky či stavební kámen, protože stávající ložiska končí a nová se neotevírají. Stojíme před mnoha velkými výzvami, které v kombinaci mohou vytvářet hodně náročné podnikatelské prostředí. Právě proto bychom se ale měli soustředit na to, co můžeme ovlivnit. Pokud se podaří skutečně zkrátit přípravu staveb a povolovací procesy a zároveň uvolnit trh práce pro zahraniční dělníky, troufám si tvrdit, že český stavební trh situaci nejen zvládne, ale může z krize vyjít i posílen,“ dodává k situaci Tomáš Koranda, předseda představenstva a generální ředitel společnosti HOCHTIEF CZ a. s.

Při rozdělní společností dle výše jejich obratu na malé a velké (milníkem je obrat ve výši 100 mil. Kč ročně) vidíme, že s vyšším tempem růst trhu počítají malé společnosti. Ty očekávají růst trhu až ve výši 2,6 % v letošním roce a o dalších 1,1 % v roce 2022. Oproti tomu velké stavební společnosti počítají s růstem trhu ve výši 1,8 % v roce letošním a v roce 2022 o shodných 1,1 % jako společnosti malé.

V současné chvíli mají stavební společnosti své kapacity vytížené v průměru na 96 %. V prvním kvartálu roku 2022 očekávají vytížení svých kapacit na v průměru na 86 %.

V letošním roce stavební společnosti odhadují růst svých tržeb až o 2,2 %. V roce následujícím počítají s dalším růstem, a to až o dalších 2,5 %. Ondřej Novák, předseda představenstva společnosti STRABAG a.s. vysvětluje, že propad může nastat následující rok: „Předpokládám, že teprve v příštím roce pocítí náš obor skutečně citelně dopady pandemie covid. Důvodem jsou dva negativní vlivy, které se ve stavebnictví protnou – je to zdražování vstupů na straně jedné a snaha o úspory v rozpočtech soukromých i veřejných investorů na straně druhé. V letošním roce se stavebnictví dařilo především díky tomu, že se nezastavily veřejné investice. Můj odhad je, že nyní stavebnictví čeká pokles, a jak velký bude, to bude záviset na tom, jak moc se úsporná opatření na straně veřejných investorů dotknou právě plánovaných stavebních projektů.“

Zdroj: CEEC Research

Vyšší růst tržeb očekává inženýrské stavitelství. Zde ředitelé stavebních společností očekávají růst tržeb až o 3,4 % v roce letošním a o dalších 4,2 % v roce následujícím. Ředitelé společností zabývající se převážně pozemní výstavbou očekávají růst tržeb v letošním roce o 1,7 % a v roce 2022 o 1,8 %.

„Pro rok 2022 očekáváme postupný útlum soukromých investic a pokračování investic státu i obcí. Tyto investice však budou ovlivněny nedostatkem kapacit a strmým zvyšováním cen i inflace, tudíž zřejmě dojde ke snížení počtu zakázek, jejichž ceny však porostou,“ uvádí z pohledu pojištění staveb Libor Libich, ředitel útvaru korporátního obchodu společnosti Generali Česká pojišťovna a.s.

Při rozdělení společnosti dle výše jejich obratu (milníkem je roční obrat 100 mil. Kč) na malé a velké můžeme vidět, že s větším růstem tržeb počítají velké stavební společnosti. Ty očekávají růst tržeb až o 3,4 % v letošním roce a s růstem 3,2 % v roce následujícím. Malé stavební společnosti oproti tomu očekávají růst tržeb v letošním roce o 0,5 % a v roce příštím o 1,5 %.

V současné chvíli mají stavební společnosti nasmlouvané zakázky v průměru na 9 měsíců dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to je pro 41 % dotázaných stejné dlouhá doba. Pro více jak třetinu se dokonce jedná o nárůst této doby (36 %) a pro více jak pětinu naopak o její pokles (23 %).

Zdroj: CEEC Research

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2021 je ke stažení na: www.ceec.eu

Tisková zpráva