Ekonomika

Ceny rekonstruovaných bytů rostou rychleji

Rekonstruované byty zaznamenávají od léta 2013 vyšší nárůst poptávky a tím i ceny. Trend, který na realitním trhu způsobily levné procentní sazby hypoték, vysledovala ve svém průzkumu společnost ERA reality.

U bytů, které lze ihned koupit a například pronajmout, stoupla cena oproti nerekonstruovaným bytům s rozdílem o 3 % více, stoupá tedy o několik desítek tisíc korun rychleji než u bytů v původním stavu.


Oživení ekonomiky přeje nejen prodejům na realitním trhu, ale i stavebním pracím a souvisejícím rekonstrukcím. Ceny bytů pomalu rostou v tomto roce sice v obou případech, u zrekonstruovaných bytů však ještě rychleji. Rozdíly v krajích jsou max. 1 procentní bod.

Investice do rekonstrukcí se vrátí dvakrát
Investice do rekonstrukcí bytů se tak podle odborníků z realitní společnosti ERA Reality může vrátit dvakrát. V prvním případě, při vhodných investicích, se vrátí na zhodnocení nemovitosti jako takové, v druhém případě pak na rychlejším růstu ceny zrekonstruované nemovitosti.

Tento zajímavý efekt v době pomalu končící recese tak přímo podporuje drobné stavební profese. Na jedné straně stojí řada kupců, kteří investují z různých důvodů a za různými účely do nemovitostí, na druhé straně stojí stále ještě nízké ceny stavebních firem či souvisejících profesí.

Investoři musí rekonstruovat chytře
Zkušenosti odborníků z oblasti realit říkají, že největší přidanou hodnotu, a tudíž smysl, má investice do nových síťových rozvodů, ať už se jedná elektroinstalaci (novým trendem jsou i kompletní bezdrátové systémy, jako je např. Eaton xComfort), rozvody plynu nebo vody ad. Při investici do síťových rozvodů je nárůst hodnoty nemovitosti vzhledem k investované částce téměř v poměru 1:1.

Co se týče investic do vybavení bytu, jako jsou například nové podlahy, nová okna, nebo kompletní vybavení jednotlivých pokojů, úprav stěn nebo různých přepážek v bytě, je navýšení hodnoty bytu, dle odborníků z ERA Reality, zhruba v poměru: 100 – 300 Kč nárůst hodnoty za každých investovaných 1000 Kč.

Před rekonstrukcí

PIC 00491