Ekonomika

Developeři logistických areálů mohou více stavět

Přitekl jim nový kapitál a výstavba se loni ztrojnásobila.

Téměř 300 tisíc metrů čtverečních nových průmyslových hal k pronájmu vyrostlo v loňském roce v České republice. To je meziroční nárůst výstavby o 170 procent. Vyplývá to ze zjištění, které pravidelně provádí průmyslový tým společnosti Cushman & Wakefield. Stojí za tím především dlouhodobě silná poptávka po moderních průmyslových halách a volnější přístup ke kapitálu, který mohou developeři investovat. Pro srovnání, v roce 2012 se postavilo 108 tisíc metrů čtverečních moderních průmyslových ploch k pronájmu.


„Rozestavěno je dalších přibližně 200 tisíc metrů čtverečních, které jsou převážně předpronajaté. Developeři důvěřují trhu – momentálně jich staví osm, zatímco v uplynulých několika letech byli souběžně aktivní vždy jen dva nebo tři developeři. Očekáváme, že i letos bude výstavba moderních průmyslových ploch silná,“ říká Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmu průmyslových ploch v Cushman & Wakefield.

„Výstavba mezi 200 a 300 tisíci metry ročně se ukazuje jako rovnovážná a dlouhodobě udržitelná. Při takovém objemu výstavby si český trh s průmyslovými nemovitostmi udrží dostatečnou nabídku moderních ploch k pronájmu a zůstane atraktivní pro společnosti hledající kvalitu za dobrou cenu,“ dodává Jaroslav Kaizr.

Firmy si v loňském roce pronajaly více než milion metrů čtverečních průmyslových a logistických ploch. „Jedná se spíše o výkyv než o situaci, která by se pravidelně opakovala. Důvodem k vysokým číslům je prodlužování smluv z let 2008 a 2010, které loni vypršely. Dle našich výpočtů se rovnovážná poptávka po moderních průmyslových prostorech pohybuje mezi 700 a 750 tisíci pronajatých metrů ročně,“ vysvětluje Jaroslav Kaizr.

V uplynulých letech se trh k milionu přiblížil nejvíce v letech 2007 a 2010, kdy se pronajalo okolo 870 tisíc metrů čtverečních. Většinu poptávky v té době tvořily nové projekty. „Od roku 2009 podíl přejednaných nájemních smluv na celkové poptávce po průmyslových prostorách neustále roste a v minulém roce dosáhl 48 %, což je nejvíce v historii. Vypovídá to o stabilitě ekonomického prostředí a vyzrálosti českého trhu s průmyslovými nemovitostmi“,“ dodává Kaizr.

K nejvýznamnějším transakcím v minulém roce patřilo přejednání nájemních smlouvy společnosti DHL v Prologis Parku Jirny, přejednání nájemní smlouvy a expanze společnosti Tech Data v CTParku Bor, přejednání nájmu společností HOPI v Pointparku D1, nájem společnosti FEI v CTParku Brno a nájem společnosti Grammer v CTParku Žatec.

Zvýšená poptávka po průmyslových prostorech se projevila na poklesu podílu volných ploch, kterých je nyní šest procent. „I při zvýšené výstavbě je trh schopen nové plochy absorbovat, poptávka tedy převyšuje nabídku. Z toho vyplývá i mírný tlak na zvyšování nájemného a to zejména v lokalitách s nižším podílem volných ploch,“ konstatuje Kaizr.

V roce 2013 stavěly především společnosti CTP, VGP, D+D a Panattoni. V posledních měsících se k nim připojily Pointpark, Prologis, Segro a Gemo. Všichni výše uvedení developeři jsou dnes aktivní a podílejí se na aktuálně rozestavěných areálech v Praze i mimo Prahu. „Developeři mají ve srovnání s předchozími lety lehčí přístup ke kapitálu a stabilní poptávka je povzbuzuje k nové výstavbě. Spekulativní výstavbu ve větší míře v roce 2014 však neočekáváme,“ dodává Kaizr

Jitka Kvartková