Ekonomika

Diskuze o architektuře

Česká komora architektů pravidelně pořádá setkání Otevřený think tank architektů, která probíhají ve formě panelové diskuse a jsou věnována konkrétnímu okruhu.

 

 

 

Do konce roku 2013 proběhnou čtyři tato setkání. Rezervujte si čas a zúčastněte se diskuze, která je určena i veřejnosti.

Akce OTTA nabízejí platformu pro debaty nad profesními a společenskými otázkami a pro každé setkání je zvoleno téma, uvedené vstupním příspěvkem. Poté následuje moderovaná diskuse. Výstupem jsou náměty a doporučení pro směřování ČKA. Garantem platformy OTTA je člen představenstva ČKA Petr Lešek.


Pro zbytek letošního roku Komora připravila témata, která k debatě přitáhnou odborníky i laiky a milovníky architektury. Poprvé v historii konání diskusí OTTA vyjede do jednoho z koutů České republiky. V rámci programu Pěstuj prostor společnosti Plzeň 2015 zavítá do západočeské metropole. 19. listopadu zde Kulturní centrum Papírna hostí OTTU na téma Aktivismus a participace v architektuře.

Na půdě ČKA se poté uskuteční další tři akce s neméně zajímavou tematikou. 20. listopadu budou vítáni všichni, kteří se zajímají o organizaci The American Institute of Architects (AIA) a bohaté zahraniční zkušenosti předních českých architektů. 28. listopadu pak ústředním tématem bude pozice hlavního architekta a 10. prosince bude OTTA řešit vliv povodní na architekturu.

Termíny setkání OTTA:

AKTIVISMUS A PARTICIPACE V ACHITEKTUŘE: 19. listopadu 2013, 14 – 18 h

Místo: Kulturní centrum Papírna Plzeň, Zahradní 173, Plzeň, www.pap-rna.cz
Moderátor: Petr Klíma, architekt, člen sdružení Plzeň 2015
Pořadatel: ČKA a Plzeň 2015, o.p.s.

Setkání proběhne v rámci programu Pěstuj prostor společnosti Plzeň 2015. Zaměří se na iniciativy, které se v řadě českých měst věnují architektuře a veřejnému prostoru a také s nimi spojeným tématům participace a zapojování veřejnosti, demokracie a občanské společnosti. Cílem akce je poskytnout občanským iniciativám možnost propojení, vzájemného informování a podpory. Smyslem think tanku bude i definování vhodné pozice ČKA v této oblasti. Na akci od 19 hodin naváže vernisáž výstavy studentských prací Virtuální Plzeň I.

AIA A ZAHRANIČNÍ ZÁLEŽITOSTI: 20. listopadu 2013, 17 -20 h

Místo: ČKA, Josefská 34/6, Praha 1, www.cka.cc
Moderátor: Jaroslav Šafer, člen představenstva ČKA, architekt s devatenáctiletou zahraniční praxí v Anglii a Austrálii
Účastníci panelové diskuze: Ladislav Lábus (HFAIA), Petr Bílek (AIA), Tomáš Bitnar (AIA) a Otto Dvořák (AIA)
Pořadatel: ČKA
Panelová diskuze s českými členy The American Institute of Architects (AIA) nastíní působení a vliv této organizace. Mezi účastníky diskuse nebude chybět ani nově zvolený děkan FA ČVUT a první český čestný člen organizace (HFAIA) Ladislav Lábus, kterého ČKA před rokem k tomuto velkému uznání jeho profesní kvality doporučila. Přijďte využít jedinečnou příležitost potkat a promluvit si s členy AIA o jejich osobních zahraničních zkušenostech.

MĚSTSKÝ ARCHITEKT: 28. listopadu 2013, 17 – 20 h

Místo: ČKA, Josefská 34/6, Praha 1, www.cka.cc
Moderátor: Marek Janatka, autorizovaný architekt a Člen Asociace pro urbanismus a územní plánování
Pořadatel: ČKA

Jaký je smysl městského architekta a jaká je náplň jeho práce? Má se jeho pozice vynucovat zákonně, nebo naopak ponechat rozhodnutí na samotných městech? Zváni jsou jak stávající, tak minulí městští architekti, tak zástupci měst, kde tato pozice funguje.

POVODNĚ A ARCHITEKTURA: 10. prosince 2013, 17 – 20 h

Místo: ČKA, Josefská 34/6, Praha 1, www.cka.cc
Akci připravují: Jiří Vítek – vodohospodář, odborník na hospodaření s dešťovou vodou, Štěpán Špoula – krajinářský architekt, Klára Salzmann – krajinářský architekt
Pořadatel: ČKA

Povodně a architektura. Jak spolu souvisí a jak můžeme povodně architekturou a územním plánem ovlivnit? Týká se nás vůbec téma povodní? Jaké máme možnosti? Co můžeme udělat pro optimalizaci vody v krajině? Jak souvisí řešení veřejného prostoru se zadržováním vody ve městě? Využíváme dostatečně všechny možnosti pro maximální zadržení vody v území?
Budeme rádi, pokud se setkání zúčastníte a pomůžete nám nastartovat diskuzi na tak důležité téma.

Z důvodu omezených kapacit prosím hlaste svoji účast na adresu michaela.rygrova@cka.cc nebo telefonicky na 257 532 285.