Ekonomika

Ekologičtí Oskaři

Vítězem letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se stal projekt na snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant v Mikulově. Autor projektu prokázal, že ani skleníkové plyny nemusejí být vždy odpadem, zatěžujícím životní prostředí. Dají se využít k výrobě vína i ve wellness programu. „Šetření a úspora energií je má záliba již od dětství. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších,“ řekl majitel hotelu Jiří Marian.

Původní kotelnu v hotelovém komplexu nahradily tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, které energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství 

i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového
a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Při kvašení vína vzniká skleníkový plyn CO2, který ale v tomto případě není vypouštěn do ovzduší, ale znovu se použije při dalších procesech vinné výroby a pro potřeby uhličité koupele ve wellness programu.


Celkového vítěze letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR vybrali 7. října 2013 diváci  v sále Vinohradského divadla v Praze z výherců čtyř soutěžních kategorií, vybraných odbornou porotou. V kategorii „Kutil“ zvítězil energetický aktivní dům architekta Jana Řežába v Plzni – Bolevci, v kategorii „Obec“ projekt obce Kněžice, v kategorii „Firma“ projekt snížení energetické náročnosti Hotelu vinařství Galant a v kategorii „Mládež“ projekt technologické školky ENERGIS 24 předkladatele Radovana Šejvla.

O vítězi speciální ceny za nejsympatičtější projekt rozhodovala široká veřejnost pomocí internetového a SMS hlasování, které zároveň probíhalo i na stránkách www.hobby.idnes.cz. Cenu za nejsympatičtější projekt si odneslo město Soběslav za záchranu a přestavbu místního hradu. Do útrob historické stavby byl zasazen skleněný skelet, sloužící jako městská knihovna. Cenu pro vítěze nejsympatičtějšího projektu představuje tříletá zápůjčka vozu BMW i3 s dobíjecí stanicí BMW Wallbox od generálního partnera soutěže BMW Group Česká republika. „Využijeme elektromobil BMW i3 ke služebním cestám na jednání. Rád bych svezl všechny, kteří se o náš úspěšný projekt zasloužili.“ řekl starosta města Soběslav Ing. Jindřich Bláha.

Celkem se takzvaných ekologických Oskarů letos zúčastnilo 217 firem, obcí, škol i jednotlivců, což znamená jednu z nejvyšších účastí v historii soutěže.

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR je největší soutěží v Česku, zaměřenou na úsporu energií a zlepšení kvality životního prostředí. Vítěz získává od společnosti E.ON 300 000 korun a postupuje do světového finále soutěže Energy Globe World Award, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických Oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby k přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy. Novinkou letošního ročníku E.ON Energy Globe Award ČR je speciální kategorie „Nápad“, které se netýká již dokončených projektů, ale naopak nápadů, které na realizaci teprve čekají. V této kategorii mohou soutěžící přihlašovat své projekty až do konce roku 2013.

Iniciátorem soutěže je energetická společnost E.ON. Všechny další potřebné informace k soutěžním projektům i samotné soutěži najdete na webových stránkách: www.energyglobe.cz.

Oceněné projekty

Předkladatel: Ing. Jan Řežáb – kategorie Kutil
Název projektu: Energeticky aktivní dům Plzeň – Bolevec

Aktivní dům vyrobí o polovinu více energie, než sám spotřebuje
Kvalitní a pohodlné bydlení v domě s minimální spotřebou energie, kterou si zčásti zajišťuje sám a je výstavbou i provozem maximálně šetrný k životnímu prostředí, je snem mnohých ekologicky uvažujících lidí. Jeden takový vznikl nedávno v Plzni, je jedním z prvních svého druhu u nás a dokonce dokáže vyrobit ročně o polovinu více energie, než je na jeho provoz potřeba.
Rekreační stavba vychází ze systému Energeticky pasivních domů společnosti Atrea. Základ dřevostavby tvoří přírodní, obnovitelné nebo recyklované stavební materiály – vnější plášť tvoří dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu, izolaci zajišťuje foukaná celulóza. Objekt je vytápěn teplovzdušně – vzduchotechnickou jednotkou, která zároveň zajišťuje větrání objektu se zpětným získáváním tepla. Zdrojem tepla pro vytápění a ohřev vody je krbová vložka, kterou doplňují solární termické kolektory umístěné na střeše. Podzemní jímky zachycují dešťovou vodu, která je v létě použita k zavlažování zahrady, stejně jako voda z lokální čističky odpadních vod.
Nízká energetická náročnost a šetrnost k životnímu prostředí spojuje všechny fáze života tohoto domu – výrobu, dopravu stavebních materiálů, výstavbu, provoz i případnou demolici. Ke stavbě byla také využita většina materiálu z demolice předchozího objektu.

Předkladatel: Jiří Marian – kategorie Firma
Název projektu: Snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant
Ani skleníkové plyny nemusejí být odpadem – dají se využít k výrobě vína i ve wellness programu
Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky – to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelna na LTO byla přeměněna na strojovnu bez kotle. Nahradily jej tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, která energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Tepelná čerpadla typu vzduch/voda využijí energii odpadního vzduchu ze společenských prostor. Celý objekt byl také zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla.

Na nejvyšší možné míře je také využita voda: odpadní voda je použita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži.
Při kvašení vína vzniká také skleníkový plyn CO2, ten zde však není vypouštěn do ovzduší, ale je jímán. Znovu se tak použije nejen při dalších procesech vinné výroby, ale také pro uhličité koupele
ve wellness programu hotelu. Fotovoltaické elektrárny jsou umístěny na střeše objektu, kde jsou očím v podstatě skryté.

Předkladatel: Obec Kněžice – kategorie Obec
Název projektu: ESO Kněžice – První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie

Jako za časů našich dávných předků
Projekt z roku 2006 se chce vrátit k logice a praxi uvažování dávných předků. Ti si denně opatřovali zdroje energie ve svém okolí, a to léty prověřeným a důmyslným způsobem, činnostmi spojenými s pěstováním rostlin, chováním dobytka i zpracováním kompostovatelných přírodních odpadů. Z této myšlenky vznikl projekt energeticky soběstačné obce Kněžice, který pomáhá nejen úsporám nákladů za energie, ale přinesl i výrazně menší produkci skleníkových plynů a dal práci několika občanům.

Jádrem projektu je bioplynová stanice, kde se přeměňuje valná část odpadních surovin vzniklých v obci na bioplyn. Spolu s přímým spalováním fytomasy utváří uzavřený energetický okruh, z něhož vystupuje elektřina jako zpeněžované zboží pro veřejnost a teplo pro místní spotřebu obyvatel obce. Energeticky vyčerpaný zbytek z výroby bioplynu a popel z kotelny se využívá jako kvalitní hnojivo na místních polích a zadržuje tak vodu v přírodě. Bioplynová stanice zpracuje nejen veškerou posečenou trávu z obecních ploch, listí na podzim a odpady z domácností i jídelen, ale nahrazuje také čistírnu odpadních vod a kanalizaci.

Projekt přinesl zásadní změnu ovzduší v obci. Před jeho realizací trpěli její obyvatelé nepříjemnou inverzí, která se tvořila hlavně po ránu při roztápění kotlů. Při zásobování obce teplem z bioplynky byla výrazně snížena produkce CO2. Do budoucna uvažuje obec o rozšíření systému o suchou fermentaci, aby bylo možné využít také odpady s obsahem písku, kamení a jiných částic, které jsou v mokré podobě nepoužitelné.

Předkladatel: Mgr. Radovan Šejvl – kategorie Mládež
Název projektu: Technologická školka; Technická výchova v praxi;
Virtuální univerzita

Energis 24 vychovává mladé techniky a energetiky
Rozvíjet v dětech a studentech technické myšlení i dovednosti a motivovat je, aby se třeba jednou chtěli vydat cestou studia technických či energetických oborů – tato myšlenka spojuje tři projekty Energis 24. Oslovit mají děti nejrůznějšího věku, od těch nejmenších, předškolních, až po studenty, kteří si vybírají nebo již studují vysokou školu. Týdenní vzdělávací programy, které se konají v chatkovém táboře nebo rekreačním zařízení, jim chtějí hravou formou rozšířit obzory v oblasti technických znalostí a zároveň přiblížit oblast energetiky.

Technologická školka je určena pro předškoláky a školáky. Děti jsou zde se svými rodiči, táborovými vedoucími jsou středoškolští studenti. Každý den pak pomocí her a úkolů zkoumají jeden z pěti živlů – země, dřevo, kov, vodu a vzduch. Společně si třeba vyrobí cihličky, stavějí hrady z písku, vyřezávají loďky z kůry, stavějí dřevěné věže a na potůčku stavějí přehradu. Učí se tak pracovat s různými materiály a poznávat jejich vlastnosti, starší děti – vedoucí – se zase učí, jak efektivně předat své vědomosti dál.

Technická výchova v praxi je projekt zaměřený na účastníky mezi patnácti a šestadvaceti lety. Pětičlenné skupinky si pod dozorem kvalifikovaného lektora, odborného mistra, vlastnoručně „osahají“ devatero řemesel. Nejen že se tak leccos naučí, ale mohou se lépe zorientovat v různých profesích a rozšířit si obzory o svém budoucím pracovním uplatnění. Studenti se podílejí na stavbě několika trvalých objektů velikosti a stylu kempingových chatiček stavěných v nejrůznějších stavebních stylech a za pomocí různých systémů. Hotové chatičky pak budou sloužit k ubytování a zázemí studentů v dalších opakováních projektu.

Virtuální univerzita přivítá vždy dvě až tři desítky studentů se zájmem o techniku a energetiku. Protože se energetický průmysl v současné době potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, je třeba mladé lidi s touto problematikou seznámit a motivovat je – přímo v praxi, nikoli ze školní lavice. Účastníci projektů navštěvují různá místa elektrizační soustavy a zajímavé energeticky úsporné objekty, součástí projektu jsou i přednášky a prezentace a do budoucna autor projektu připravuje také pracovní dílny. Virtuální univerzita má velmi kladné ohlasy, sami studenti potvrzují, že za jeden týden pochopili mnohdy více než za několik let ve škole.

V t zov kategori Zleva Radovan ejvl Ml de Jan e b Kutil Ji Mari n firma a celkov v t z Milan Kazda Obec

Vítězové kategorií Zleva Radovan Šejvl (Mládež); Jan Řežáb (Kutil); Jiří Marián (firma a celkový vítěz); Milan Kazda (Obec)