Ekonomika

Energetická krize vyvolává rekordní zájem o tepelná čerpadla

Energetická krize vyvolává v tuzemsku dosud nevídaný zájem o tepelná čerpadla. Do jejich dynamicky rostoucích prodejů se promítají silné obavy z nedostatku plynu a rostoucích cen, v důsledku čehož se majitelé nemovitostí snaží dosáhnout co největší energetické soběstačnosti. Již vloni Ministerstvo průmyslu a obchodu zaznamenalo 25% nárůst prodejů tepelných čerpadel oproti roku 2020: na český trh jich bylo dodáno přes 30 000 kusů. Je velmi pravděpodobné, že letos padne nový rekord. Asociace pro využití tepelných čerpadel odhaduje až 50% nárůst prodejů – tedy přes 45 000 kusů.

Ještě výraznějšímu překonání loňského rekordu zatím brání aktuální nedostatek komponent pro jejich výrobu a kritická situace v celosvětové dopravě. Řada výrobců a dodavatelů, kteří jsou z valné většiny sdruženi právě v Asociaci pro využití tepelných čerpadel, proto již plánuje významné rozšíření svých vlastních výrobních kapacit. Budou tak moci rychleji a efektivněji uspokojit obrovský nárůst poptávky po obnovitelných zdrojích tepla. Komora obnovitelných zdrojů energie totiž předpovídá, že do roku 2027 přejde na čisté vytápění až 500 tis. domácností: z toho nejméně polovina bude využívat tepelná čerpadla.

„Obliba tepelných čerpadel, jež jsou (zvláště ve spojení s fotovoltaikou) jedním z nejčistších a nejúspornějších zdrojů vytápění a chlazení, neustále stoupá. Aktuálně je jich v Česku instalováno kolem 160 000 kusů. Kvůli zvyšujícímu se tlaku na přechod k ekologickému vytápění a překotně rostoucí ceně plynu však poptávka vzrostla natolik, že jí trh nestíhá vyhovět a dodací lhůty se o měsíce prodlužují. Firmy působící v ČR proto začaly výrazněji investovat do zvyšování svých vlastních výrobních kapacit, aby se tato nepříznivá situace co nejrychleji vyřešila,“ konstatuje Petr Horký, nový ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel.

„Své kapacity plánuje rozšířit řada členů Asociace pro využití tepelných čerpadel – jediné tuzemské profesní organizace v oboru, která sdružuje většinu významných dovozců a výrobců tepelných čerpadel. Jedná se například o společnosti NIBE, Stiebel Eltron, Acond, AIT, AC Heating, Daikin, Mitsubishi Electric, Bosch Termotechnika a jiné. Z nečlenů pak rozšiřuje kapacitu své výroby v České republice – konkrétně na Plzeňsku – například firma Panasonic, která ji zvýšila mezi lety 2019 až 2022 čtyřnásobně.“

„Obnovitelné zdroje mohou do pěti let v Česku nahradit 10 až 20 procent ruského plynu. Kromě nejméně 250 tis. nových tepelných čerpadel v domácnostech očekáváme, že soustavy vysokokapacitních tepelných čerpadel postupně vytlačí plynové vytápění v administrativních a komerčních budovách,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Rozšiřování kapacit u jednotlivých výrobců ze sdružení AVTČ

NIBE
NIBE Energy Systems CZ je výhradním dovozcem špičkových tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko. Koncern NIBE, jehož je součástí, plánuje ve svém hlavním sídle ve švédském Markarydu rozsáhlé investice v oblasti vývoje, inovace, produkce i výroby. K dokončení první etapy projektu, jenž má celkově zahrnovat kolem 40 000 m2, má dojít na konci letošního roku. Nejvýznamnější budovou, která zde vznikne, bude centrum inovací doplněné kancelářskými prostory s plochou 6 500 m2.

Stiebel Eltron
Mezinárodní koncern Stiebel Eltron patří k technologickým lídrům v segmentech elektrického vytápění a obnovitelných zdrojů. Do roku 2026 plánuje zdvojnásobit svou výrobní kapacitu v centrále společnosti v saském městě Holzminden, čímž zde vznikne 400 nových pracovních míst. Do výroby tepelných čerpadel investuje přibližně 120 mil. eur.

Acond
Česká firma Acond, specializující se na výrobu tepelných čerpadel, klimatizací a topných systémů, aktuálně staví nový výrobní závod v Milevsku. Jeho uvedení do provozu se plánuje na jaře 2023 a kapacita výroba by měla činit 20 000 kusů tepelných čerpadel ročně.

AIT-Česko (dodavatel tepelných čerpadel Alpha innotec)
Společnost AIT-Česko je dceřinou společností německého výrobce tepelných čerpadel AIT-Deutschland GmbH. Ten se chystá otevřít (do konce příštího roku) nový závod v oblasti Thurnau, čímž zvýší kapacitu výroby tepelných čerpadel o 100 000 kusů ročně. Na ploše 30 000 m2 tak získá práci až 300 zaměstnanců.

AC Heating
Česká firma AC Heating plánuje do dvou let zdvojnásobit produkci tepelných čerpadel na 2 000 kusů ročně. Výroba v jejím novém závodě v Letkově, který zaujímá plochu 4 000 m2, má být zahájena do konce příštího roku.

Daikin
Japonský výrobce klimatizačních systémů a tepelných čerpadel Daikin intenzivně rozšiřuje kapacitu svých závodů v Plzni a Brně a investuje 300 mil. eur do výstavby továrny na tepelná čerpadla ve středním Polsku. Nový závod bude (vedle stávajících evropských výrobních základen nacházejících se v České republice, Belgii a v Německu) vyrábět tepelná čerpadla pro obytné domy. Zahájení jeho provozu se plánuje na rok 2024.

Mitsubishi Electric
Společnost Mitsubishi Electric aktuálně investovala 113 mil. dolarů do rozšíření svého závodu v Turecku. Pobočka v Manise, která je strategicky umístěna nedaleko přístavu Izmir v Egejském moři, má přispět k navýšení výrobní kapacity tepelných čerpadel systému vzduch-voda až na 300 000 kusů ročně.

Bosch Termotechnika
Bosch Termotechnika dynamicky navyšuje své kapacity pro výrobu tepelných čerpadel v Německu a Švédsku. Zároveň zvažuje zahájení jejich výroby v České republice.

Tisková zpráva