Články, Ekonomika, Snižování energetické náročnosti budov

Energetická náročnost domu z cihel plněných minerální vatou s ročním vyúčtováním plateb za energie

Počátkem srpna jsem obdržel roční vyúčtování za sdružené dodávky plynu a souvisejících služeb k mému vlastnímu domu. Jelikož se úsporami energií profesně věnuji, chci se podělit o vlastní zkušenosti a vyhodnocení. Dům je postaven v Chebu a jedná se o jeden z prvních domů realizovaných v ČR z cihel plněných minerální vatou. Projektoval jsem si jej sám a po zkušenostech z předchozího bydlení jsme se rozhodli pro malý přízemní dům, který bude bezbariérově řešen (na stáří) a snadno udržovatelný.

Zakoupili jsme od města malý pozemek v na jižně orientovaném svahu, proto i vzhledem k požadovaným vzdálenostem od sousedních parcel jsem volil zdivo menší šířky, ale s dobrými tepelnými parametry, což se dobře projevilo i v celkové ploše místností. Dispozice a rozmístění místností je patrná na obr. 2.

Volbu materiálů a řešení technické části domu jsem přizpůsobil dlouhé životnosti a malé potřebě údržby.

Parametry domu:
Zastavěná plocha: 122,1 m² (bez terasy)
Zahájení stavby: 5/2011
Ukončení stavby: 12/2012
Klasifikace budovy dle průkazu ENB: B … velmi úsporná
Klasifikace obálky budovy: C … úsporná

Obr. 1: Zpracovaný průkaz ENB podle skutečného provedení stavbyObr. 1: Zpracovaný průkaz ENB podle skutečného provedení stavby

Zásadní konstrukce a jejich parametry
Obvodové zdivo: Porotherm 36,5 T Profi (+ omítka) … při tloušťce stěny 36,5 cm (s omítkou 40 cm) dosahuje U = 0,20 W/m².K (obr. 2 a obr. 3).
Vnitřní nosné stěny a příčky: Porotherm 17,5 a 11,5 Profi Dryfix.
Překlady: Porotherm Vario (umožňují instalaci předokenních rolet) – obr. 4.
Krov: trámový, hoblovaný, přiznaný v interiéru.
Skladba střechy: plné pobití krovu palubkami, parozábrana, 20 cm minerální vata s trámečky z EPS (řešení firmy Isover), pojistná izolace, kontralatě, latě a skládaná tašková krytina (obr. 5), U = 0,18 W/m².K.
Okna, dveře, výkladce: dřevěný lepený rám, izolační dvojsklo (obr. 5), U = 1,2 W/m².K.
Střešní okna: dřevěná, izolační dvojsklo, použit je izolační „límec“ pro napojení na tepelnou izolaci střechy, U = 1,4 W/m².K.
Podlaha: Na základových pasech je provedena betonová deska s hydroizolací, 10 cm EPS (2×5 cm s přeložením spár), podlahové vytápění v anhydritové roznášecí vrstvě, svrchu lepená podlahová krytina (dlažba, vinyl), U = 0,34 W/m².K.
Povrchové úpravy: v interiéru štuk, v exteriéru tenkovrstvá omítka zrnitost 3 mm, část fasády je obložena cihlovými pásky TERCA (obr. 5).
Sokl: v úrovni základové desky je sokl proveden ze štípaných betonových tvarovek, na kterých je již založeno zdivo z cihle plněných minerální vatou. Zdivo v soklové části jsem nezateploval.

Dům jsem navrhoval tak, aby byla v rovnováze tepelná ztráta stěnou, střechou i podlahou. Průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy u realizovaného domu je Uem = 0,29 W/m².K. Požadovaná hodnota (na úrovni nákladového optima domu) je Uem = 0,30 W/m².K.

Obr. 2: Dispozice a rozmístění místností

Vytápění a příprava teplé vody
Hlavní zdroj: plynový kondenzační kotel PROTHERM TIGER Condens o výkonu 25,5 kW s integrovaným zásobníkem pro přípravu TV o objemu 42 litrů. Kombinovaná soustava podlahového vytápění a radiátorů (v pokojích a ložnici).
Pomocný zdroj: V obývacím pokoji jsou krbová kamna na kusové dřevo. Využívána jsou příležitostně.
Větrání: přirozené, otevíráním oken.

Vaření je v el. spotřebičích – nejsou instalována plynová kamna a sporák.

Teoretické hodnoty průkazu energetické náročnosti budovy a praktické výsledky užívání

Z hodnocení energetické náročnosti budov podle vyhlášky č. 78/2013 jsem zpracoval průkaz energetické náročnosti budovy, v kterém jsem zohlednil výslednou realizaci domu, všechny skutečně použité materiály a skladby konstrukcí. U větrání jsem počítal s hodnotou násobnosti výměny vzduchu 0,3 h–1.

Ze zpracovaného průkazu ENB vyplývají následující parametry a hodnoty potřeby energie domu:
– Celková dodaná energie na vstupu do budovy: 18,17 MWh/rok (zde je uvedena energie včetně osvětlení, pomocné energie čerpadel apod.).
– Celková dodaná energie na vytápění: 14,6 MWh/rok.
– Celková dodaná energie na přípravu teplé vody: 3,32 MWh/rok.
– Vypočtená teoretická potřeba energie na vstupu pro vytápění a přípravu teplé vody: 17,92 MWh/rok = 17 920 kWh/rok.

optidum3-3 73001Obr. 4: Vyzděná stavba s osazenými překlady POROTHERM Vario pro předokenní rolety

Výsledky z ročního zúčtování dodávky zemního plynu:
– sledované (zúčtovací) období: 1 rok (31. 7. 2013 až 30. 7. 2014);
– dodané množství: 954,73 m³ plynu = 10 145,86 kWh;
– roční vyúčtování: 15 773,06 Kč + 3312,34 Kč DPH = 19 085,40 Kč.

Celkové náklady na topení a ohřev teplé vody, včetně všech poplatků, distribuce a DPH tedy činí 19 085,40 Kč, zálohy jsou stanoveny na 1400 Kč měsíčně.

Vzhledem k veliké diferenci vypočtené a skutečné spotřeby domu (skutečná je o 43 % nižší) je potřeba uvést, že:
– Zima 2013–2014 byla velmi příznivá oproti normovým klimatickým podmínkám.
– Při výpočtu je vliv tepelných vazeb (a tepelných mostů) uvažovaný přirážkou 0,02 W/m².K na straně bezpečnosti. Vzhledem k systémovosti zdiva a jednoduchosti v provádění jsou tepelné mosty maximálně odbourány.
– U výpočtu lze pouze velmi obtížně zohlednit vliv předokenních rolet, které však mohou mít z hlediska úspor v zimním období významný vliv – poctivě jsme každý zimní večer rolety stahovali.

Obr. 5: Izolace krovu a pokládka střešní krytiny – zateplení nad krokvemiObr. 6: Instalace oken s předokenními roletami a obkládání fasády cihlovými pásky TERCA

Obr. 7: Dokončený dům

Závěr
Dům s vyváženými konstrukcemi s parametry blízko nákladového optima (doporučených hodnot ČSN 730540-2/2011), jednoduchými a správně provedenými detaily a napojeními, dobrou tepelnou akumulací poskytuje příjemné a v nákladech úsporné bydlení. Při užívání může být i spotřeba energie výrazně nižší, než se kterou by uživatel domu počítal na základě zpracovaného průkazu ENB, což uživatele jistě mile překvapí.

Obr. 8: Roční spotřeba v kWh a vyúčtování

Obr. 8: Roční spotřeba v kWh a vyúčtování

PETR VELEBA
foto archiv autora

Ing. Petr Veleba (*1974)
je absolventem ČVUT. Od roku 1998 pracoval jako projektant, od roku 2002 působil 11 let v technických pozicích u firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. Od května 2013 provozuje v Chebu kancelář zaměřenou na stavební fyziku. Odborně působí v TNK 43 Stavební tepelná technika a v pracovní skupině HK ČR zabývající se legislativou a problematikou energetické náročnosti budov.