Aktuality, Ekonomika

Euroconstruct: České stavebnictví v příštím roce klesne o 3,2 procenta

České stavebnictví v příštím roce klesne o 3,2 procenta, odhaduje stavební oborová asociace Euroconstruct (EC), která sdružuje 19 zemí. Ze všech členských zemí by na tom tak Česká republika byla nejhůře. Průměrný růst ve všech zemích sdružení má dosáhnout 2,1 procenta. Proti červnu letošního roku je prognóza EC pro Česko na příští rok téměř o šest procentních bodů nižší.

Letos by podle odhadu EC mělo české stavebnictví klesnout o devět procent, což je rovněž nejhorší údaj ze všech srovnávaných zemí. Na opačném pólu je Irsko s předpokládaným růstem o 12,5 procenta. V roce 2018 by české stavebnictví mělo vzrůst o 4,5 procenta, v roce 2019 už by s růstem 8,3 procenta mělo patřit mezi nejlepší.

Podle údajů Českého statistického úřadu české stavebnictví do konce října meziročně kleslo o 9,3 procenta, inženýrské stavitelství, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, o 16,7 procenta. Metodika ČSÚ je sice proti způsobu výpočtu EC odlišná, údaje za minulé roky se však liší maximálně o několik desetin procentního bodu.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš se do konkrétních odhadů nechce pouštět, vývoj zadané zakázky však podle něj neslibuje nic pozitivního. „Pokud navíc přihlédnu k problematické legislativě a potížím investorů při přípravě staveb, minimálně pro první pololetí příštího roku nevidím žádné předpoklady pro optimismus,“ řekl Matyáš ČTK.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací, které funguje od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí.

zpráva ČTK