Ekonomika

Eurovia se dohodla s ministrem Žákem

Stavební společnost Eurovia se dohodla s ministerstvem dopravy na dalších měřeních na dálnici D47. Obě strany chtějí najít shodu na opravách a uvést dálnici do standardního stavu.

Řekl to ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Eurovia nicméně zároveň popřela, že by na úseku dálnice, které m,u se přezdívá „izraelský“ chyběla část podkladu, což před dvěma týdny měly prokázat sondy uskutečněné Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Rozhodně se však nová měření a sondy nebudou vrtat, ale budou kopané, a to za účasti obou stran sporu.


„Tisíciprocentně garantuji, že tam ty vrstvy jsou,“ uvedl generální ředitel firmy Eurovia Martin Borovka s tím, že společnost dnes ministrovi předala příslušné důkazy z doby výstavby v letech 2002 až 2005. Jeho slova má prověřit další série tentokráte kopaných sond, které se uskuteční ještě do zimy a u kterých by měly být přítomni zástupci ministerstva, stavební firmy a nezávislých odborníků.

Kdy bude D47 ve standardním stavu, zatím není podle ministerstva i stavební firmy možné odhadnout. Není totiž jasné, jak dlouho se ještě bude podloží dálnice hýbat, dodal Žák s tím, že ty nejdramatičtější dynamické jevy jsou již ale minulostí. Podle Borovky bude škoda na dálnici do 125 milionů korun, což jsou tři procenta z její celkové ceny.