Ekonomika

Finále soutěže Best of Realty

Do své další fáze vstoupil již 15. ročník soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit. V září uzavřel pořadatel soutěže příjem přihlášek a odborná porota nominovala celkem 39 projektů, které se letos budou ucházet o titul.

 

 

V čele devítičlenné poroty soutěže, považované v tuzemsku za nejprestižnější v oboru, stojí Dr. Tomáš Drtina, jednatel společnosti pro výzkum trhu INCOMA GfK. Jury se skládá ze zástupců Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), architektů, bank, developerů, realitních makléřů i koncových uživatelů nemovitostí. Na svém prvním zasedání porota rozhodla, že nominaci do finále získává 39 projektů. K základním kategoriím přibývá letos sedmá – Skladové a průmyslové areály, v níž se o titul utká pět projektů. Kategorie Rekonstruované kanceláře nebude tentokrát hodnocena. Největší konkurence je – stejně jako v předchozích letech – v kategorii Rezidenční projekty, která má 17 uchazečů o titul.


„Oproti loňsku mírně vzrostl počet nominovaných projektů a dobrou zprávou je určitě vysoká kvalita většiny z nich“, říká Tomáš Drtina a dodává: „Opět je nejvíce nominovaných v kategorii Rezidenční projekty, nicméně co do objemu investic se začíná znovu dařit i kancelářím a také průmyslové nemovitosti mají dobrý rok. Odrazem toho je premiérové otevření kategorie Skladové a průmyslové areály, v níž bylo do finále nominováno pět projektů. V kategorii obchodních center je vidět rozvoj zejména v těch moravských.“

Vyhlášení výsledků a předání ocenění nejlepším projektům proběhne v úterý 5. listopadu na galavečeru. Za jeho dějiště byl stejně jako loni vybrán Kongresový sál České národní banky (bývalá Plodinová burza) na Senovážném náměstí v Praze. „V úvodu galavečera, jehož se každoročně účastní čelní představitelé českého realitního trhu, architekti, developeři, osobnosti právnického, finančního a veřejného života, budou představeny všechny projekty letošního ročníku soutěže. Poté budou představeny užší nominace a následně vyhlášeny a oceněny vítězné projekty. Vítězům a oceněným bude předána skleněná trofej a pamětní tabulka určená například k umístění u vchodových dveří do oceněné budovy,“ přibližuje průběh slavnostního večera Jana Hrabětová, ředitelka soutěže.

Mezi rezidenčními projekty se mimo utkají jiné Vila Augustus v Praze 10 (developer JRD), Residence Rivergate (Torino-Praga Invest), Devonská Barrandov v Praze 5 (Devonská Project Development), Rezidenční Park Baarova v Praze 4 (PASSERINVEST GROUP/Rezidenční Park) či I. fáze plzeňského obytného souboru Nová Valcha (V Invest CZ).

Mezi novými administrativními centry soupeří mimo jiné brněnská AZ Tower (developer AZ TOWER), CPI City Center Olomouc (Olomouc Office) či Florentinum v Praze 1 (Penta Investments).

V kategori hotelů bude soutěžit například hotel Monínec nedaleko města Sedlec-Prčice (Trigema Development), The Emblem Hotel v Praze 1 (UHI Bohemia) či rekonstrukce a dostavba hotelu Port v Doksech u Máchova jezera (Regata Čechy).

Mezi obchodními centry se o vítězství uchází společenské a obchodní centrum BREDA & WEINSTEIN v Opavě (Mint Investments) či olomoucká Galerie Šantovka (DANDREET/Galerie Šantovka).

V nově otevřené kategorii skladových a průmyslových areálů se utkají mimo jiné DCD, PointPark Prague D1 (developer PointPark Properties), CTPark Hranice – Smiths Medical (CTP Invest) či Faurecia (Panattoni Czech Republic Development).

Přehled všech soutěžících projektů bude od 9. října 2013 uveřejněn na webu soutěže www.bestofrealty.cz.

Vedle titulů v pěti kategoriích získá Zvláštní cenu poroty projekt, který se v uplynulém období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu či jinak obohatil trh a jeho prostředí. Svou speciální cenu tradičně udělí také Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Stejně jako vloni bude udělena i Cena čtenářů. Svůj hlas oblíbenému projektu bez ohledu na kategorii je možné od středy 9. října 2013 udělit prostřednictvím webové stránky soutěže (www.bestofrealty.cz). V této kategorii je – podobně jako v případě Zvláštní ceny poroty a Ceny ARTN – udělována pouze jedna cena pro vítěze.

 

Vyhlašovatelem a organizátorem soutěže je BEST OF REALTY, s.r.o. Soutěž se již tradičně koná pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, sdružující významné osobnosti české developerské scény a souvisejících oborů. Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených a následně soutěžících projektů jsou vždy výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a úspěšnost na trhu nemovitostí; ocenění se tak může dočkat jen projekt, který oproti ostatním přináší výraznou přidanou hodnotu.

V historickém defilé vítězů figurují projekty, jejichž kvalitu již stačil prověřit čas. Jmenujme například Tančící dům, BB Centrum, Danube House, Nile House a Amazon Court jako součásti komplexu River City v kategorii kanceláří, obchodní centra Palác Flóra, Centrum Černý Most, Slovanský dům, Galerie Vaňkovka či Arkády Pankrác, designový hotel Josef či projekty, které stojí mimo vypsané kategorie a jimž byla udělena zvláštní cena odborné poroty: Hergetova cihelna přispívající k revitalizaci pražské Malé Strany, Národní technická knihovna v Praze 6, rekonstrukce usedlosti Ladronka v Praze 6 či obec Lipno nad Vltavou za svůj dlouhodobý územní a stavební rozvoj, jenž úspěšně kombinuje investice veřejného a soukromého sektoru, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Mezi osobnostmi oceněnými speciální cenou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN Award for Excellence) jsou například předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karel Večeře či architekt a historik české architektury Zdeněk Lukeš.

Kamila Čadková