Ekonomika

Jak se v ČR kupují byty

Ze statistik Pražské správy nemovitostí (PSN) za rok 2013 vyplývá, že se lidé začínají vzpamatovávat z finanční krize, alespoň co se týče nákupu bytů.

 

Meziroční nárůst podílu úvěrů na byty je nyní nejvyšší od roku 2008 – oproti loňskému roku se jedná o celých 11%. Češi zjišťují, že investice do nemovitostí je daleko výhodnější, než například termínované vklady, akcie, či komodity.


INFOGRAFIKA PSNData Pražské správy nemovitostí ukazují, že průměrná kupní cena za byt v roce 2013 byla 2 744 000 Kč, zatímco v roce 2002 se byt prodával v průměru za 707 000 Kč. Zajímavé je, že oproti roku 2012 se průměrná kupní cena zvedla o 350 000 Kč. Podíl klientů, kteří se rozhodli, že budou svoji nemovitost financovat pomocí úvěru je v současnosti 52 %, což je o celých 11 % více, než minulý rok. Zbylých 48 % klientů je schopno hradit cenu bytu v hotovosti.

Proč tomu tak je, vysvětluje Ing. Jiří Košťál, specialista na financování z Pražské správy nemovitostí: „Není to tak, že by lidé měli doma v šuplíku několik milionů na nákup nemovitosti. Lidé často získávají hotovost z prodeje vlastních nemovitostí. Funguje to tak, že klient prodá svůj starý byt, který mu dispozičně, nebo z nějakého jiného důvodu nevyhovuje a za získané peníze si rovnou koupí byt nový. Odhadujeme, že takových klientů je zhruba třetina“ a doplňuje „Ekonomická krize se projevila nižší ochotou lidí financovat nákup nemovitosti pomocí úvěru. Podle našich statistik financovalo byt úvěrem v roce 2008 80% kupujících. Od té doby se jejich počet každým rokem významně snižoval. V roce 2012 bylo takovýchto lidí už pouze 41 %. V poslední době začíná docházet k růstu a v roce 2013 je klientů, kteří si kupují nemovitosti na úvěr, opět většina.“

Klienti, kteří nejvíce kupují byty, jsou ze 47 % zastoupeni Pražany, 36 % tvoří mimopražští a 17 % cizinci. Co se týče cizinců, jedná se v 36 % o občany EU a v 64 % o občany zemí mimo EU. Kategorie bytů, o kterou mají klienti největší zájem, je v současnosti 2+kk (26 %), na druhém místě je 1+1 (20 %) a o bydlení v 3+kk projevilo zájem 18 % klientů. Nejčastějším požadavkem poslední doby jsou jednoznačně byty s terasou.