Ekonomika

Jen renovace budov by přinesly Ústecku tisíce pracovních míst

Premiér v demisi Jiří Rusnok uvedl, že limity těžby hnědého uhlí jsou vyčpělé a nevyloučil, že se pokusí o jejich zrušení. Jde prý především o pracovní místa. vytvořit tisíce nových pracovních míst.

 

Do roku 2020 by se mohlo ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně vyčerpat 80-100 miliard korun, tedy až 12 miliard podpor ročně. Celorepublikově by tato částka dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všech regionech České republiky.

Nová zelená úsporám má již odsouhlasených dalších 27 miliard korun na pokračování v příštích sedmi letech. Dalších 75 miliard korun lze získat z evropských fondů. Oba nejdůležitější fondy – Fond soudržnosti a Evropský fond pro regionální rozvoj – umožní financovat energeticky úsporné renovace veřejných budov i bytových domů, a to několikanásobně vyšším procentem než v současném programovém období.

Financovat takový program se přitom vyplatí i státní kase. Vložené prostředky se do ní totiž už během jednoho roku vrátí [1].

Pokračování těžby za cenu bourání města Horní Jiřetín, obce Černice a části města Litvínov jde navíc v energetice přesně opačným směrem, než který ve svých dvou posledních Výhledech světové energetiky (World Energy Outlook, WEO) popisuje Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Tato konzervativní instituce říká, že energetická účinnost postupně předčí svým významem tradiční zdroje, jako jsou uhlí nebo ropa, a vyzývá k ukončení dotací fosilním palivům. Také varuje, že ti, kteří neodhadnou budoucí trendy, mohou dělat špatná strategická a investiční rozhodnutí [2]. Toto varování se může týkat právě takových kroků, jaké včera naznačil Jiří Rusnok.

„Limity těžby hnědého uhlí platí na Mostecku už od devadesátých let. Všechna krajská zastupitelstva by s útlumem těžby měla počítat a místo plánů na bourání dalších obcí a další devastaci místní krajiny pracovat na diverzifikaci ekonomiky kraje, která by přinesla pracovní místa v nových i tradičních odvětvích.

Jen například v oblasti energeticky úsporných renovací budov zde mohou vzniknout tisíce nových pracovních míst a to v případě politické vůle i během jednoho roku,“ říká Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance oborových asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví.

 

Poznámky:

[1] Podle odhadu studie Miroslava Zámečníka každá koruna, kterou získají od státu občané, na sebe nabalí další 3 až 4 koruny soukromé, což mobilizuje ekonomickou aktivitu země a přispívá k růstu HDP. Vložené prostředky se během jednoho roku vrátí právě v podobě tisíců nových pracovních míst zejména v malých a středních firmách v regionech a tím i vyšších odvodech na daních a nižších sociálních dávkách v nezaměstnanosti.

Ke stažení zde:

http://www.sanceprobudovy.cz/studie/analyzy/2012/studie-srovnani-dopadu-narodnich-programu-zvysovani-energeticke-efektivity-budov-s-jinymi-alternativami

[2] Více v tiskové zprávě z 12.11.2013 zde: http://www.sanceprobudovy.cz/pro-media/tiskove-zpravy/energeticka-ucinnost-jako-novy-zdroj-do-20-let-porazi-ropu


Jana Kubáňová, Šance pro budovy