Ekonomika

Najít padesát závad v novostavbě není problém

O službách tzv. inspektorů nemovitostí se v České republice začíná mluvit čím dál častěji.

Pořád je tu ale velká většina lidí, kteří při koupi nemovitosti spoléhají na to, že jim developer nebo předchozí majitel nic nezatajuje. To je ale skutečná sázka do loterie. „Na příklad všechny byty, ve kterých jsme kdy prováděli inspekci, byly rozměrově menší, než bylo uvedeno ve smlouvě. U nových nemovitostí přitom rozdíly v ceně mohou být až ve statisících,“ potvrzuje tento trend Pavel Rychnovský, odborník na inspekce nemovitostí ze společnosti Inspektor Nemo. Celkový počet vad se přitom u nových nemovitostí pohybuje průměrně kolem padesáti. 


Poradit se s odborníkem je nejlepší ihned při přebírání nemovitosti. V takovém případě je totiž možné u nové nemovitosti na vady upozornit developera a vyžádat si jejich odstranění. Podobné je to i u koupě staršího bytu nebo domu, kdy vám odborník dokáže přesně říct v jakém je daná nemovitost stavu a odhadnout náklady na případnou rekonstrukci. Vy tak můžete s prodávajícím lépe vyjednávat o ceně nebo se rozhodnout, jestli se spíše nevyplatí poohlédnout se jinde.

Mezi vady, u kterých Vám odborník doporučí se koupě raději vzdát, patří na příklad velká vlhkost spodní stavby nebo popraskané stěny, které často musí zkontrolovat také statik. „Největším problémem je totiž fakt, že po vypršení záruční lhůty u nových nemovitostí už u prodávajícího absolutně žádné vady neuplatníte. Jako nový majitel je musíte opravit na vlastní náklady. A ty se pohybují v řádu desítek až stovek tisíc korun. Ještě horší je to u starších nemovitostí. Tam je uplatnění vad a jejich odstranění na náklady prodávajícího prakticky nemožné,“ dodává Rychnovský.

Mezi nejčastější vady ve všech nemovitostech patří opačně skloněné parapety, po kterých poté stéká voda směrem k oknu a dále do celé stavby. Špatně instalovaná topná tělesa, která nejdou odvzdušnit a netopí vůbec nebo jen špatně. Dále také křivé obklady a dlažby, plísně, praskliny nebo i výskyt azbestu u starších staveb.
Často také ovšem nastává úplně opačná situace. A to když lidé chtějí ještě v rámci záruční doby reklamovat něco, co vlastně vada není. Jako třeba kondenzaci vodní páry na oknech nebo zdech. Ta je ale ve velké většině případů způsobená tím, že se v bytech málo větrá a nadměrná vlhkost vzniká běžnými činnostmi, jako je praní a sušení prádla, vaření, sprchování nebo zalévání květin. Průměrně pak trvá až půl roku, než se pravidelným větráním vlhkost sníží na běžnou úroveň. Prakticky neřešitelnými problémy jsou ovšem třeba hluk od sousedů či z chodeb nebo šramot ze strojovny výtahu.

DSC 9128