Ekonomika

Nejprodávanější byt roku 2013

V letošním roce bude pravděpodobně znovu posunuto pokrizové maximum v prodeji nových bytů v Praze.

 

 

 

Odhady hovoří nejméně o 17% meziročním nárůstu, prodat by se mělo více než 4700 nových bytů.

Na základě dostupných dat za první tři čtvrtletí proto analytici společnosti Ekospol provedli srovnání toho, co a kde se v Praze letos nabízí a co se skutečně prodává:


Největší nabídku nových bytů má Praha 5, nejvíce se jich ale prodává v Praze 9. Do konce září evidovali pražští developeři ve svých nabídkách 6560 volných bytů, největší podíl z pohledu nabídky zaujímala Praha 5 s 1515 volnými byty (23 %), následovaná Prahou 9 (21,6 %) a Prahou 10 (17 %).

Z hlediska realizovaných prodejů za letošní první tři kvartály je ale pořadí jiné. Nejvíce nových bytů se zatím letos prodalo v Praze 9, kde 1008 prodaných bytů představuje 29% podíl. Následuje Praha 10 s 26% podílem a pak teprve Praha 5 s 22 %.

„Disproporce mezi nabídkou a prodeji v jednotlivých lokalitách je dána především nabídkou tzv. superlevných projektů a dále cenově dostupných projektů do 45 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH. Z jednotlivých katastrálních území proto prodejům dominují Horní Měcholupy v Praze 10 a řada lokalit v Praze 9, zejména Vysočany, Kyje nebo Letňany. Co ale není, může být a je jen otázkou času, než se superlevné projekty ve větší míře objeví i v Praze 5,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Podobná situace panuje z pohledu jednotlivých dispozic nabízených a prodávaných bytů. Z celkem 6560 volných bytů tvoří největší část byty dispozice 2+kk (35 %). Následují třípokojové byty (32 %) a s velkým odstupem garsonky (17 %). Podíváme-li se na prodeje, i zde zaujímají největší podíl dvoupokojové byty – z celkových 3464 letos prodaných bytů jich bylo 1436, tedy zhruba 42 %. Na druhém místě však nejsou byty 3+kk, ale garsonky – 879 prodaných jednopokojových bytů představuje 25 % prodejů. Naopak bytů 3+kk se prodalo „jen“ 842, tedy 24 %.

Lze vysledovat, že s rostoucí výměrou a dispozicí bytů klesá jejich relativní prodejnost. Sečteme-li všechny velké rodinné byty, tedy dispozice 3+kk, 4+kk a 5+kk a větší, zjistíme, že na trhu zaujímají zhruba polovinu celé nabídky, ale realizují pouze třetinu celkové poptávky.

„I zde má vývoj skutečných prodejů své zdůvodnění. Malé byty 1+kk a cenově dostupné dvoupokojové byty jdou na odbyt díky nižším cenám a také faktu, že kromě nákupů pro vlastní bydlení tu velký podíl připadá i na nákupy investičního charakteru. Například ve všech našich projektech bývají garsonky prodány nejrychleji, a to i díky realitním investorům, kteří jich skoupí v průměru pětinu. U větších bytů investoři prakticky neexistují a také je zde větší procento předražených bytů, které obtížně hledají kupce,“ uvádí Evžen Korec.

Na základě výše popsaného můžeme charakterizovat nejprodávanější byt letošního roku. Jedná se o dvoupokojový byt (nejčastěji o výměře 45-55 m2 čisté bytové plochy) s balkonem a garážovým stáním, který je situován v lokalitě Prahy 9 nebo 10. Maximální cena, kterou jsou kupující takového bytu ochotni akceptovat, je na hranici 2,5 milionu korun včetně DPH.