Ekonomika

Nové trendy v bydlení – zařízené minibyty

Mnoho lidí dnes hledá malý a funkční byt v atraktivní lokalitě s dobrou infrastrukturou, do něhož by se mohli nastěhovat ihned bez zařizování a shánění. Nechce se jim trávit volný čas nakupováním v obchodech s nábytkem ani čekat, až jim doručí vybavení domácnosti.

Tomu ve Finsku vychází vstříc developerská společnost YIT, která v Helsinkách plánuje koncept tzv. minibytů, jejichž výhodou je, že budou kompletně zařízené. První z nich by měly být hotové na konci tohoto roku v městské části Hermanni. Další plánuje YIT ve Vantaa a dalších městech po celém Finsku.


Pro současné Finsko je typická migrace lidí z venkova do měst. Tomu se musí přizpůsobit nabídka bydlení. Zatímco kategorie „singles“ tvoří v rámci celé země téměř 40 % domácností, v Helsinkách jejich podíl dosahuje až 60 %. K tomu přičtěme fakt, že starší budovy v hlavním městě již nevyhovují současným standardům a regulativům.

Nový typ bydlení je určen pro jednotlivce či páry. Může být také dobrou investicí pro rodiče, kteří chtějí pořídit byt potomkovi na studiích a poté si ho ponechat pro přechodné obývání. Hodí se rovněž pro lidi z venkova, kteří dojíždějí do města za prací a nechtějí trávit hodiny každodenním cestováním. V neposlední řadě mohou minibyty sloužit jako byt pro prarodiče, když jejich děti bydlí se svou rodinou ve větším bytě stejného domu.

Jak ukázaly výsledky posledního sčítání lidu v České republice v roce 2011, rovněž u nás kategorie singles sílí a přibližuje se tak trendům v řadě evropských zemí. Z hlediska bydlení patří mezi singles nejen lidé ve věku 25-40 let, ale i ovdovělí důchodci, jejichž počet bude s ohledem na stárnutí populace nadále stoupat. Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel české odnože YIT – společnosti YIT Stavo, k tomu uvádí: „Podle našeho výzkumu z loňského roku plánuje třetina respondentů v Praze koupit nový byt menších rozměrů. Takovým zájemcům vycházíme vstříc: všechny naše projekty totiž zahrnují i byty 1+kk a 2+kk, které si často kupují právě lidé kategorie singles.“

Například nezařízené 1+kk v pasivní budově F bytového areálu KOTI Hyacint, který YIT staví v pražských Modřanech, mají výměru 35-36 m2 a disponují zaskleným balkonem, jako stvořeným pro zimní zahradu. Byty v tomto domě, který jako vůbec první v České republice získal osvědčení Certifikovaný projekt pasivního domu podle mezinárodně uznávaných kritérií na zdravé bydlení. V KOTI Green Motol, nejnovějším nízkoenergetickém projektu YIT, je výměra bytů 29,6 m2.

Podstatou designu finských zařízených minibytů je reakce na potřeby rezidentů – to znamená kompaktní prostor za rozumnou cenu s funkčním řešením. Tak, aby nastěhování bylo co nejjednodušší, stejně tak jako dovybavování bytu. Průzkum zákaznických požadavků na funkčnost bytu, který pro YIT ve Finsku zajistila výzkumná agentura Gaudia Tutkismus, přinesl překvapivé závěry. Samuli Joki, Project Development Manager YIT, k tomu uvádí: „I pro domácnosti singles je důležitý pocit domova. To znamená například vaření s přáteli – takže i malá kuchyň musí být dobře vybavena a musí mít dostatek pracovního prostoru. Totéž se týká skladovacího místa, třeba pro sportovní vybavení nebo věcí souvisejících s různými koníčky. Dále lidé chtějí koupelny, které jsou moderní a funkční, ale nemusí být nutně luxusní.“

Minibyty jako řešení výše uvedených preferencí Finů zahrnují jeden až dva pokoje a mají celkovou plochu 26,5 – 35,5 m2. Lze je koupit jako plně zařízené s vybavením od Isku, finské společnosti pro interiérový design, která je partnerem finského YIT. Je možné si vybrat ze dvou variant: první z nich zahrnuje nábytek a bytové textilie, druhá zcela kompletní vybavení včetně kuchyňských spotřebičů a potřeb ke stolování i s nádobím. Část nábytku bude vyrobena právě pro potřeby minibytů, kde je zapotřebí využít malý prostor co nejchytřeji. Například jídelní stůl může být rozšířen ze 30 cm až na 150 cm. Ukládací prostory, které efektivně využívají celou výšku pokoje, vytěží maximum i z posledního centimetru.

Marcela Kukaňová