Ekonomika

Poučení z krizové situace

Minulý týden dostal jeden z velkých českých hráčů na poli cloudových a telehousingových služeb, společnost Casablanca INT, drsnou lekci. Od pondělního odpoledne se potýkala s následky havárie vodovodního potrubí, které vytopilo jeden z datových sálů.

Jak se lze z krizové situace poučit, aby ji pro příště bylo možné prakticky vyloučit, prozradí experti ze společnosti Complete CZ.


 

„Vytopení datového sálu s první velkou službou veřejného cloudu v ČR a dalšími zákaznickými technologiemi je jistě hořkou zkušeností pro zákazníky i provozovatele. Ale spíše než hledat domnělé nebo i skutečné viníky bychom se z ní měli poučit. V zahraničí se již déle jak desetiletí běžně používají k ochraně dat řešení, která byla v České republice opomíjena. Nehodě by se přitom dalo včasnou implementací vhodných technologií předejít. Bezpečné preventivní řešení nejen že již nějaký čas na trhu existuje, ale není ani nedostupné. Řeč je o takzvaných datových sejfech a chytrých bunkrech španělské společnosti AST Modular, kterou v České republice zastupuje právě naše společnost,“ říká Martin Petrovka, generální ředitel a zakladatel společnosti Komplete CZ, která se zabývá návrhy a dodávkou špičkové non ICT infrastruktury pro datová centra.

V porovnání se škodou a poškozením značky, kterou může provozovateli datového centra způsobit přírodní pohroma nebo třeba zloději, je pořizovací cena datového sejfu či chráněné místnosti zanedbatelná. „Problém, který postihl Casablanku, se může týkat kteréhokoli staršího datového centra. Nejvíce jsou ohroženy sály ve vícepatrových administrativních budovách nebo v jejich okolí.

Ing. Vladimír Houška, Senior Consultant této společnosti dodává: „Katastrofu nemusí způsobit pouze prasklé potrubí, podobný, respektive ještě horší výsledek může zapříčinit například hašení požáru v místnosti nad, nebo v okolí datového sálu. Zde dochází zejména k rychlé kondenzaci vodních par v okolí.“

Prevence podobné katastrofy přitom není implementačně náročná a v zahraničí se už využívá. Ochrana je dimenzována pro potřeby subjektů prakticky všech velikostí – sahá od kompaktního úložiště dat AST SMART Data Safe přes chráněné racky (Smart bunkr) až po bezpečné datové komory SMARTShelter a SMARTShelte+.

Přehled vybraných řešení:

AST SMART Data Safe
Jedná se o trezor ukrývající plug&play datové úložiště a propracované technologie správy a zabezpečení, určený je především SMB sektoru. Datový sejf lze umístit samostatně nebo do 19″ racku a podle certifikace spolehlivě chrání disky a data na nich obsažená například i po hodině v ohni o teplotě 950 °C.

K dispozici je varianta pro datové úložiště zákazníka nebo s vlastním škálovatelným NAS dataserverem s implementovanou podporou RAID 5. Systém je vybaven čidly, která sledují teplotu, vlhkost (včetně rychlosti jejich změny), kouř, vodu (ochrana dle EN60529 na úrovni IPX5), napětí, otřesy a další stavy. V uživatelem nastavených situacích SMART Data Safe zasílá poplachové zprávy e-mailem či SMS, případně se vypne a hermeticky uzavře.
Vedle přírodních pohrom datový sejf dokáže ochránit uživatele také před el. mag. vlněním (test na 25 dB, 30 MHz – 3 GHz), poškozením zásypem či zloději (dle EN1627 na úrovni WK2.

Více na: www.completecz.cz/cz/datove-sejfy

Zabezpečené ICT stojany
Pro aplikace, kde je bezpečnost centrálních serverů a datových úložišť zvláště důležitá, a pro zákazníky, kteří si svá data cení na statisíce korun a více, jsou k dispozici celé zabezpečené datové komory a skříně. Systémy IT a jeho obsah ochrání před elektromagnetickými vlnami (ze silových kabelů, pohonů, vysílačů, radarů či blesku), požárem (před horkem i zplodinami), vytopením (vodou shora i zdola), úmyslným poškozením či krádeží. Řešení jsou nabízena v několika kategoriích.

Více na: www.completecz.cz/cz/zabezpecene-ict-stojany

Bezpečné datové komory
Pro aplikace, kde je bezpečnost centrálních serverů a datových úložišť zvláště důležitá, a pro zákazníky, kteří si svá data cení na milion korun a více, existují zabezpečené datové komory a skříně.
Vybrané charakteristiky řešení SMARTShelter +
• velmi rychlá montáž – standardizované, předpřipravené díly
• snadné rozšíření dle růstu IT vybavení zákazníka
• lze umístit kamkoliv – do místnosti, haly, továrny, obchodu, parkoviště, do otevřeného prostoru
• tepelná odolnost přes 2000 °C, vnitřní přetlak bezpečným plynem, vodotěsné, ochrana proti vandalismu
• snadné přemístění a možnost zakázkového řešení

Více na: www.completecz.cz/cz/bezpecne-datove-komory