Ekonomika

Praha je součástí urbanistické observatoře

Praha se zapojila do projektu Urban Observatory, který shromažďuje urbanistická, demografická či dopravní data téměř dvaceti světových metropolí.

Jednoduchými kroky tak lze pomocí internetové aplikace porovnat strukturu území nebo rozsah veřejných prostor v Praze s Londýnem, New Yorkem či Paříží. Začlenění města do internetové observatoře inicioval a data poskytl Institut plánování a rozvoje (IPR Praha), dříve Útvar rozvoje hl. m. Prahy (ÚRM).


 

Sekce prostorových informací IPR Praha zpracovala pro správce aplikace přibližně deset rozsáhlých datových vrstev. Praha je prvním středoevropským městem, které se do projektu zapojilo a zařadilo se tak po bok New Yorku, Londýnu, Los Angeles, Paříži či Milána.

Světové metropole lze porovnávat podle desítek hledisek jako například podle struktury urbanizovaného území, hustoty osídlení, dopravy, veřejných prostor či klimatických podmínek. „Urbanistická observatoř je z pohledu zpracování dat a systému rozsáhlým projektem, ale i přes velké množství informací je pro uživatele srozumitelná a přehledná. Účast Prahy v projektu je pro nás třešničkou na dortu, protože velkou většinu potřebných údajů dlouhodobě spravujeme a průběžně aktualizujeme“ řekl ředitel sekce Jiří Čtyroký.

Světové metropole včetně Prahy můžete porovnat na http://www.urbanobservatory.org/.