Ekonomika

Proud investic do komerčních nemovitostí v Evropě sílí

K euforické atmosféře v letech 2005 – 2007 se blíží evropský trh nemovitostí. Výsledky za 3. čtvrtletí nejen ukázaly na návrat důvěry investorů v evropské komerční nemovitosti, ale zároveň potvrdily příliv nového kapitálu.

S ohledem na 18% meziroční nárůst investičního objemu v období od ledna do září 2013 upravila mezinárodní poradenská společnost DTZ odhad letošní bilance: vlastníky by měly změnit kancelářské, retailové a průmyslové nemovitosti za více než 136 miliard EUR. To by znamenalo 15% nárůst v porovnání s rokem 2012. Další skok má nastat v příštím roce, kdy je predikován objem dokonce 150 miliard EUR.


Z údajů centrály DTZ vyplývá, že vedle tradičně silných trhů ve Velké Británii, Německu a ve Francii k růstu investičního objemu přispěl i region střední a východní Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Ta statistiky ovlivnila zejména transakcemi komplexu The Park a převzetím portfolia Endurance Fondu. „Vedle těchto obřích obchodů v hodnotě přesahující 150 milionů EUR, respektive přesahující 250 milionů EUR registrujeme stoupající počet investic v kategorii do 20 milionů EUR. Do konce září jsme jich zaznamenali osmnáct, což je stejný počet jako za oba roky 2011 a 2012,“ konstatuje Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Research & Consulting pražské kanceláře DTZ. U těchto transakcí převládají čeští privátní investoři nebo tuzemské realitní společnosti. S ohledem na probíhající jednání by letošní investiční objem mohl na konci roku zásadně přesáhnout původně odhadovanou 1 miliardu EUR.

Čeští investoři a realitní společnosti byli na tuzemském trhu aktivní od počátku roku. U transakcí v objemu do 20 milionů EUR se objevily realitní společnosti jako Anero či CIB Group, případně uzavřené investiční fondy UIF Pragorent. Několik obchodů realizovaly i soukromé osoby. Jejich výsledky však ve 3. kvartále několikanásobně překonala společnost CPI převzetím portfolia Endurance Fondu.

Posilující pozice domácích investorů v České republice není výjimečná. I na celoevropské úrovni činil ve 3. čtvrtletí podíl domácích investorů, především investičních společností a soukromých investorů, 67 %. Poměrně překvapivým trendem v období od července do září byly robustní investice (zejména oportunistických fondů) směřující do oblasti Irska, Španělska a Itálie, kde majitele změnily nemovitosti za 4 miliardy EUR. Což znamená 135% meziroční nárůst.

V rámci střední a východní Evropy do investiční bilance nejzřetelněji promluvilo Polsko, a to díky prodeji velkých obchodních center. V České republice se na kvartálním výsledku 540 milionů EUR naopak z více než poloviny podílely kancelářské nemovitosti. Následovaly je transakce multifunkčních objektů či smíšených portfolií (34 %) a prodeje skladových nemovitostí (8 %). Menší podíl si připsal rovněž hotelový segment.

Prvotřídní kancelářské nemovitosti podle analýz DTZ zaručují výnosy ve výši zhruba 6,25 %. Pro skladové prostory se zajištěným příjmem z nájmů na dobu min. 10 let dosahují 8% výnosy. Yieldy pro obchody na nákupních třídách se v průběhu třetího čtvrtletí snížily na 6 %, pro nejkvalitnější nákupní centra dosahují 6,25 %. Po zbytek roku 2013 by výnosy již měly zůstat neměnné. Další kompresi pro špičkové kanceláře a maloobchodní prostory pak lze s ohledem na další zvyšování zájmu investorů očekávat v průběhu roku 2014.