Ekonomika

Realitní trh se stabilizuje

V uplynulém roce se zastavil pokles realitního trhu. Nadále však pokračuje konsolidace v počtu realitních kanceláří.

Zatímco menších nezávislých kanceláří ubývá, velké realitní sítě zaznamenaly stagnaci či dokonce menší růst. Z průzkumu MindBridge také vyplývá, že prodej svépomocí znamená průměrně o 24 procent nižší prodejní cenu než v případě spolupráce s realitní kanceláří.


Ještě v roce 2012 realitní trh střízlivěl po prasknutí české realitní bubliny. V minulém roce konečně došlo ke stabilizaci a pád realitního trhu se zastavil. Potvrzuje to i nejnovější studie společnosti MindBridge, která je zpracovávaná exkluzivně pro RE/MAX.

Trh stagnuje, počet prodejů roste
Celková velikost residenčního realitního trhu (marže), včetně prodejů realizovaných mimo realitní kanceláře, činila 4,5 mld. korun. Tato velikost nezahrnuje ceny nemovitostí, ale výhradně marže z prodejůĚŠ a pronájmů. Oproti roku 2012 se celková velikost trhu snížila o 1,2 %. Tento pokles byl způsoben nižšími cenami nemovitostí, počet prodaných nemovitostí naopak vzrostl. Stejně tak i velké realitní kanceláře vykázaly, i když minimální, růst obratu. Naopak menším a regionálním realitním kancelářím se nedařilo a část z nich, stejně jako v roce 2012, ukončila svoji činnost. 

Exkluzivní smlouvy zajistily rychlejší prodej za lepší cenu
V případě společnosti RE/MAX se podařilo meziročně navýšit počet prodaných nemovitostí
o 2%. A to i přes to, že RE/MAX přešel na prodej nemovitostí pouze prostřednictvím exkluzivních smluv. „Tato čísla potvrzují, že exkluzivita je ve spojení se seriózní realitní společností pro klienta přínosem. Když jsem poprvé vyslovil myšlenku, že celá síť přejde od ledna 2013 na exkluzivní smlouvy, setkal jsem se se skepsí. Nyní se potvrzuje, že se jedná o výhodné řešení jak pro naše klienty, tak pro celou síť,“ říká David Krajný, prezident společnosti RE/MAX pro ČR a SR.

Bez realitky o čtvrtinu méně
Podle studie Mindbridge se více než polovina všech prodaných nemovitostí za poslední tři roky prodávala bez asistence realitní kanceláře. Průměrná cena realizovaných obchodů však byla o 24% nižší než v případě, kdy se o nemovitost starala realitní kancelář. „Čtvrtinový rozdíl je propastný. Pokud k rozdílu v ceně připočtu ještě čas věnovaný prodeji a prohlídkám, riziko špatně připravené smlouvy a další faktory, je pro mě takový podíl prodejů svépomocí jen těžko pochopitelný,“ dodává David Krajný.

Další rok plný nástrah
Rok 2013 byl z hlediska realit rokem stagnačním. Pokles se zastavil a většina makléřů vidí následující rok optimisticky. Proti rychlému oživení trhu však hovoří především očekávané počáteční problémy, které přináší nový občanský zákoník, ale i nejasné vyhlídky o dalším směřování ekonomiky. Skutečný dopad těchto změn se projeví již v prvních měsících tohoto roku.