Ekonomika

Soutěž Best of Realty – Nejlepší z realit má vítěze

Byly vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. Časopis Stavitel je mediálním partnerem soutěže.

O vítězích 15. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty“, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla osmičlenná odborná porota v čele s Dr. Tomášem Drtinou, jednatelem společnosti pro výzkum trhu INCOMA GfK. Členy jury byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), architektů, bank, developerů, realitních makléřů i koncových uživatelů nemovitostí. O ocenění letos usilovalo celkem 42 projektů v šesti základních kategoriích. Dále byla udělena také Cena ARTN „Award for Excellence“ a Cena čtenářů.


Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů byly výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na realitním trhu. Soutěž jako každoročně probíhala pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

O nominaci na ocenění titulem „Nejlepší z realit 2013“ se mohly ucházet stavby dokončené v České republice po 1. lednu 2012, a to v kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Obchodní centra, Hotely, Průmyslové a skladové areály a Rekonstruované kanceláře. Posledně jmenovaná kategorie však nebyla letos naplněna. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který za uplynulý rok jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi. Svou cenu „Award for Excellence“ udělila i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Stejně jako vloni byla udělena Cena čtenářů mediálních partnerů, kdy prostřednictvím domovské stránky soutěže mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie také laici.

BOR 2013V nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů (zde bylo celkem 16 uchazečů o titul) porotci postavili nejvýše komplex Rivergate za unikátní rekonstrukci a restauraci dvou secesních domů v prestižní lokalitě Prahy 5, kdy bylo zachováno vše originální a většinou původní. Vznikl tak luxusní rezidenční komplex, doplněný soukromou lázeňskou částí a společenskými prostory. Mezi obchodními centry zvítězilo Centrum Černý Most v Praze 9, které bylo oceněno za zásadní a architektonicky zdařilou renovaci, díky níž se nyní po významném rozšíření a obohacení skladby nájemců zařadilo mezi nejmodernější nákupní komplexy v České republice. Z nových administrativních center si vítězství odnáší Florentinum v Praze 1 za kvalitu a velkorysost projektu citlivě zasazeného do stávající zástavby i za jeho celkové pojetí, vytvářející nové veřejné prostory v podobě náměstí a zahrady v rušném městském centru. V kategorii hotelů získal titul hotel The Emblem Prague v Praze 1, jenž byl oceněn za vydařenou konverzi kancelářské budovy na hotel, propracovaný koncept, výjimečný design a kvalitu provedení i za neobvykle rychlé tržní uplatnění. Kategorii skladových a průmyslových areálů ovládl projekt CTPark Mladá Boleslav I – Faurecia, a to za unikátní spojení vývojového centra prototypových produktů s výrobou i za vytvoření velkého počtu pracovních příležitostí. Ocenění si podle odborné poroty zaslouží také za skvělou expertizu a vysoké nasazení developera ve velmi konkurenčním prostředí průmyslové zóny v Mladé Boleslavi. Zvláštní cenu poroty letos získala multifunkční aula Gong v Ostravě. Jedná se o unikátní přestavbu nepoužívaného objektu plynojemu v rámci národní kulturní památky Dolní Vítkovice, kdy vznikla multifunkční hala pro pořádání kulturních a společenských akcí s hlavním sálem o kapacitě 1500 diváků. Držitelem ceny „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, se stal Jiří Antoš za projekt rodinného parku Mirakulum v Milovicích. Cena mu byla udělena za odvahu, originalitu a neotřelý podnikatelský záměr vybudovat rodinný naučně zábavný park na ploše 10 ha ve zdevastovaném bývalém vojenském prostoru. Porota ocenila i významný podíl tohoto projektu při budování nové pověsti Milovic jako centra cestovního ruchu a inovativního podnikání. Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Rezidenční Park Baarova v Praze 4, který soutěžil v kategorii rezidenčních projektů.

Předseda odborné jury Tomáš Drtina k letošnímu ročníku uvedl: „Letošní oslava 15. ročníku soutěže je příležitostí k bilancování. Za uplynulé období bylo v jejím rámci představeno několik stovek kvalitních projektů, v nichž dnes řada z nás bydlí, pracuje, nakupuje či tráví volný čas. Často kolem oceněných projektů procházíme a můžeme tak pozorovat, jak přispěly k rozvoji a proměně celé okolní lokality. Soutěž zažila roky boomu realitního trhu a naopak období, kdy počet hodnocených projektů poklesl v důsledku ekonomické stagnace pod třicet. Letošní počet nominovaných již opět přesáhl čtyřicítku, což lze vnímat jako signál oživení trhu. Kromě kategorie Rezidenční projekty, kde byla patrná dominance hlavního města, porota letos v dalších kategoriích hodnotila projekty z celé České republiky. Podíváme-li se na letošní vítěze, je jasné, že tuzemský realitní trh má i v současném složitém období co nabídnout.“

S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí již 16. ročník. V průběhu roku 2014 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2013 a létem 2014.

 

Kompletní přehled projektů oceněných v 15. ročníku soutěže „Best of Realty“

zveřejňujeme vždy fotografii vítěze:

Rezidenční projekty

 1 Rivergate
1. místo Rivergate, Praha 5, developer: Torino-Praga Invest; architekt: Richard Zachar
2. místo Vila Augustus, Praha 10, JRD; PS architekti
3. místo 2Barevné Letňany, Praha 9, Trigema Development; Daniel Smitka

Obchodní centra

1 Centrum ern Most
1. místo Centrum Černý Most, Praha 9, Unibail-Rodamco; Benoy
2. místo Galerie Šantovka, Olomouc, DANDREET/Galerie Šantovka; Atelier 8000
3. místo SC BREDA & WEINSTEIN, Opava, Mint Investments; Šafer Hájek architekti

Nová administrativní centra

1 Florentinum
1. místo Florentinum, Praha 1, Penta Investments; Cigler Marani Architects
2. místo CTZone Brno – Office, Brno, CTP; Studio acht
3. místo City West – nová centrála Komerční banky, Praha 5, Office Center Stodůlky Beta; AHK architekti

Hotely

1 The Emblem Prague
1. místo The Emblem Prague, Praha 1, UHI Bohemia; Ondřej Píhrt, RAP
2. místo Hotel Monínec, Monínec u města Sedlec-Prčice, Trigema Development; Daniel Smitka
3. místo Rekonstrukce a dostavba hotelu Port, Doksy u Máchova jezera, Regata Čechy;
Senka Příhodová

Průmyslové a skladové areály

1 CTPark Ml Boleslav I Faurecia
1. místo CTPark Mladá Boleslav I – Faurecia, Mladá Boleslav, CTP; CTP/Studio acht
2. místo DCD, PointPark Prague D1, logistický areál Kunice-Strančice, PointPark Properties
3. místo Faurecia, Nýřany u Plzně, Panattoni Europe; Kajima Czech Design and Construction

Zvláštní cena poroty

Gong
Multifunkční aula Gong – rekonverze plynojemu v národní kulturní památku
Ostrava, Dolní Vítkovice
Developer: Dolní oblast Vítkovice, zájmové sdružení právnických osob
Architekt: Josef Pleskot

Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) – Award for Excellence

Mirakulum
Jiří Antoš za projekt rodinného parku Mirakulum v Milovicích

Cena čtenářů mediálních partnerů

Reziden n Park Baarova
Rezidenční Park Baarova z kategorie Rezidenční projekty, Praha 4
Developer: PASSERINVEST GROUP/Rezidenční Park Baarova
Architekt: CMC architects