Stavitel

ArtGen nabízí prostor pro umění

Projekt dvou administrativních budov ArtGen v pražských Holešovicích je ojedinělý výjimečnou architekturou i spojením s uměním. Jeho realizace právě vstupuje do poslední fáze.

Interiéry nebudou sloužit pouze jako administrativní prostory, ale také jako galerie, v níž budou vystavována díla českých i zahraničních umělců nebo realizovány módní přehlídky.


„Na rozdíl od jiných pražských developerských projektů jsme se rozhodli pro netradiční formu,“ říká Martin Tuček, předseda představenstva společností Art Office Gallery a Gen Office Gallery, které jsou investorem stavby. Celková koncepce spojení budov s uměním byla včera představena na slavnostním večeru.

Umělci jsou s projektem spojeni už od přípravy a realizace stavby. Patří mezi ně například designér Jakub Berdych, držitel cen Czech Gran Design Awards, který koncentruje špičku českého designu ve své holešovické galerii Dox by Qubus. Dále sochař Jan Novotný, malíř Jan Uldrych nebo módní návrhářka Eva Brzáková.

Spojení s uměním se promítne do všech komunikačních kanálů nového projektu, například na vnějších stěnách budovy Art probíhá výstava uměleckých fotografií očí modelek agentury Czechoslovak Models. Investor má v plánu spojit umění i s dalšími komunikačními výstupy.

Denni pohled z Argentinske smer Karlin low

ArtGen je prvním projektem nové tváře Holešovic, které by se měly stát moderním centrem administrativy, obchodů, služeb a bydlení pro severní část rozšířeného pražského centra. Nádraží Holešovice, Holešovická tržnice nebo okolí Bubenského nábřeží jsou místa, která tvořila významnou část historie Prahy. ArtGen, jako jeden z několika rozvojových projektů lokality, chce na tuto tradici navázat a obnovit zde tehdejší pulzující život.

ArtGen tvoří dvě stavby, které nabídnou přibližně 23 000 m2 kancelářských ploch. Každá budova má lehce odlišnou technickou specifikaci a uspokojí tak různé požadavky nájemců. Maloobchodní prostory budou v přízemí obou budov, a nabídnou nejen stravovací možnosti, ale také další služby. Objekty propojí centrální náměstí s interaktivní galerií pod širým nebem, která bude sloužit jako klidová zóna.

Letecky pohled smer Centrum zelen low

Budova Art bude díky výrazné architektuře s oblými tvary patřit k dominantám Holešovic. Zároveň poskytuje výhled na řeku Vltavu a centrum Prahy. Šestipatrová budova Gen má obdélníkový tvar a umožňuje maximální efektivitu využití ploch. Nájemcům nabízí několik teras. Obě stavby využívají inteligentního systému řízení budov a šetrné technologie, jako je například využití dešťové vody, rekuperace vzduchu, řízení osvětlení společných prostor čidly pohybu a další. Chlazení je navrženo pomocí fancoilů a počítá se s otevíratelnými okny. Nechybí zázemí pro cyklisty, kteří mohou využít cyklostezku vedoucí na nedalekém vltavském nábřeží.

Letecky pohled smer Holesovice low

Architektonický návrh budov připravilo studio CMC architects. Generálním dodavatelem stavby aspirující na certifikát LEED Gold je firma SYNER. Logo projektu ArtGen vytvořil výtvarník Pavel Šťastný, autor loga Občanské fórum. Investorem stavby jsou společnosti Art Office Gallery a Gen Office Gallery ze skupiny PPF Real Estate. Dokončení obou budov se plánuje na podzim 2014.

Více na www.artgen.cz