Stavitel

Bydlení v pyramidě

Na počátku této realizace stálo velké štěstí a touha investorky po novém bydlení, které mělo sloužit nejen jako střecha nad hlavou, ale také jako místo, které jí pomůže k uzdravení.

Proto padla volba na tvar pyramidy, který v sobě má koncentrovat pozitivní a léčebnou energii. Energetický potenciál pyramid je předmětem nejednoho vědeckého výzkumu, ale nyní hlavně podnětem pro stavbu domu, který během několika posledních měsíců vyrostl v Rýmařově.


Velká dávka pozitivní energie hrála stěžejní roli v tomto projektu už od jeho začátku. Investorka na stavbu svého vysněného pyramidového domu neměla prostředky, ty však v roce 2012 vyhrála v loterii a její sen se tak začal naplňovat. Současně však nebylo jednoduché najít ani firmu, která by byla schopná pyramidu navrhnout a postavit.

Zdánlivě jednoduché zadání domu ve tvaru pyramidy limitoval nejen přesně stanovený rozpočet, ale i velikost pozemku, na kterém měla být pyramida postavena. Tvar pyramidy má navíc velmi špatný poměr zastavěné plochy k ploše užitné. Bylo proto nutné najít takové řešení, které zachová tvar pyramidy, vytvoří dostatečně velkou plochu pro život investorky a její dcery a přitom bude dodržen rozpočet.

„Nejdříve jsme se museli s problematikou pyramid blíže seznámit, abychom už od začátku pracovali se správným poměrem stran pyramidy a její orientací na pozemku. Tyto parametry má dům naprosto stejné jako u známých pyramid v Egyptě. Po pár náčrtech a hodinách studia, vznikl návrh, se kterým byla spokojena nejen investorka, ale i my jako architekti,“ říká Michal Šopík z firmy Vesper Frames.

Konstrukci dřevostavby tvoří klasická rámová sendvičová konstrukce, která byla prefabrikována ve výrobním závodě a díky tomu zabrala montáž díla na klíč pouhé 3 týdny. Základem pro plášť pyramidy jsou 4 nárožní krokve, které vynáší zbytek izolované konstrukce střechy.

Výsledkem je dům ve tvaru pyramidy s vloženým kvádrem a užitnou plochou 64 m2. Přízemí obsahuje řešení 2+KK a druhé podlaží ložnici s meditačním prostorem ve špici pyramidy. Ve výsledku se tedy jedná o 3+KK za necelé 2 miliony Kč a to v provedení na klíč.

Pyramida koncept