Stavitel

Chata pod Rysmi nabízí turistům veškerý komfort

Po třech letech rekonstrukce se nejvýše položená a zároveň nejmladší tatranská chata dočkala svojí finální podoby. Chata pod Rysmi je nyní nejen bezpečnější vůči lavinám, ale i útulnější, prostornější a komfortnější.

Rekonstrukce probíhala téměř od základů a ze všech předchozích úprav jde o rekonstrukci největšího rozsahu. Práce začaly 15. června 2010 a do těžko přístupného horského terénu, v pásmu pátého stupně ochrany, se stavební materiál dopravoval hlavně vrtulníkem.


Konstrukce musí umět čelit projevům počasí, které charakterizují silné mrazy, množství srážek a vichry. Majitelé proto hledali řešení, které by vyhovělo provozu v těchto podmínkách a zároveň umožnilo provést stavbu ve vysoké nadmořské výšce. Všechny tyto požadavky splnil bílý pórobeton Ytong, který dobře odolává vodě, je mrazuvzdorný a trvanlivý. Důležitým faktorem byla také možnost přepravy a v neposlední řadě výborné reference ze srovnatelného prostředí – ze staveb Zbojnické chaty ve Vysokých Tatrách, Kamenné nebo Žiarské chaty.

Náklady na rekonstrukci chaty představují 600 000 eur, z čehož zhruba 200 000 eur činí výška státní dotace. Zbytek tvoří podíl financí investorů, mezi které patří Klub slovenských turistů a horolezecký spolek JAMES. Právě JAMES byl pověřen vedením rekonstrukce objektu. „Pod Rysmi je naše oblíbená horolezecká chata. Proto jsem se po jejím zničení chtěl osobně zapojit do její rekonstrukce, aby další generace horolezců měly příjemné místo, kde nocovat,“ říká horolezec Igor Koller, předseda spolku JAMES.

Chata pod Rysmi prošla generální rekonstrukcí včetně odizolování základové vany a nových nosných zdí. Před lavinami ji ochrání náběhová část ze železobetonové konstrukce. Na střeše jsou solární kolektory a objekt je vytápěn kotlem na peletky. Nová chata má jedno poschodí a je větší než původní, ale vizuálně si zachovává svůj vzhled s typickými červenými okny a okenicemi.