Stavitel

FOR PASIV 2014: pasivní dům od návrhu po stavbu či rekonstrukci

Majitelé rodinných domů mohou letos opět žádat o státní příspěvek v dotačním programu Nová zelená úsporám. Jak provést vhodnou nízkoenergetickou rekonstrukci či stavbu poradí odborníci na letošním ročníku veletrhu FOR PASIV.

Kromě zastoupení předních dodavatelů a výrobců zde návštěvníci mohou využít služeb specialistů Poradenského centra a seznámit se s novinkami a trendy na přednáškách a konferencích. Doprovodný program zajišťuje aliance Bahal, Centrum pasivního domu, Centrum rekonstrukce panelových domů, Národní stavební centrum a mnoho dalších. Veletrh se uskuteční ve dnech od 23. do 25. ledna 2014 v prostorách PVA EXPO PRAHA společně s veletrhy Střechy Praha a Solar Praha.


„S ohledem na pokračování státní podpory programu Nová zelená úsporám očekáváme také v letošním roce velký zájem veřejnosti o veletrh FOR PASIV. Na jednom místě zde zájemci o stavbu či rekonstrukci pasivních domů najdou jak informace, poradenství, tak i vhodné dodavatele, či jiné potřebné kontakty,“ říká Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu FOR PASIV.

Expozice doplní doprovodný program zahrnující kromě přednášek i rozsáhlé Poradenské centrum. Návštěvníkům nabídne komplexní informace od plánování, přes výstavbu či rekonstrukci až po možnosti financování pasivních domů. Na konkrétní dotazy zájemcům bude odpovídat v průběhu tří dnů více než 20 odborníků především projektantů, architektů, specialistů na jednotlivé stavební procesy, ale také např. zástupci Státního fondu životního prostředí či bankovních ústavů. „Na loňském veletrhu FOR PASIV využilo našeho poradenství přes 300 lidí a podobný zájem očekáváme i letos. Sledujeme, že se veřejnost o problematiku pasivního bydlení velmi intenzivně zajímá. Nejčastějším důvodem pro pořízení pasivního domu jsou úspory energií a s tím spojené nízké provozní náklady na bydlení. V porovnání s běžným rodinným domem, kde se roční investice do vytápění a ohřevu teplé vody pohybují okolo 40 tisíc korun, se u pasivního domu jedná až o sedminásobně nižší částku,“ vysvětluje Jiří Šimůnský ze společnosti Bahal ČR a.s., která se této problematice dlouhodobě věnuje.

Třídenní konference s názvem „Stavíme rodinný pasivní dům“ představí problematiku pasivního bydlení od základové desky až po střechu. Na přednášce bude hovořit architekt Jan Smola, zástupci Státního fondu životního prostředí a další. Konference je určena jak pro profesionály i laickou veřejnost.

Seminář „Rekonstrukce a sanace budov do pasivních standardů“ se zaměří na úskalí rekonstrukce rodinných či bytových domů. Odborníci ze Svazu českých a moravských bytových družstev, Centra regenerace panelových domů, Centra pasivního domu, či Národního stavebního centra zájemcům poradí např. se zajištěním investicí na stavbu, a doplní i konkrétní příklady realizovaných projektů ze zahraničí.

Souběžné veletrhy Střechy Praha a Solar Praha zvou na přednášky „Úspory energií v bytových domech aneb jak efektivně regenerovat bytový dům“, „Solární systémy a instalace OZE v budovách“ či „Pelety, dřevo a kotle na biomasu – nabídka technologií, ceny, dotace, kvalita kotlů a paliv“.