Stavitel

Hrubá stavba první etapy Ecocity Malešice

Společnost JRD dokončila hrubou stavbu 1. etapy bytového areálu Ecocity Malešice. Dva bytové domy s energetickým štítkem skupiny A nabídnou celkem 44 bytů. Dokončení této etapy je plánováno na polovinu roku 2014.

 

 

V rezidenčním areálu Ecocity Malešice postupně vznikne ve dvou etapách 110 bytů v pěti domech se šesti nadzemními a jedním podzemním podlažím. K dispozici jsou byty od 2+kk až po 4+kk ve velikostech od 56 m² do 120 m².


„Architekti ze studia Podlipný Sladký navrhli důmyslné řešení, kdy byty mají nejen propracované dispozice, ale i dostatek úložných prostor,“ uvádí Jan Řežáb, majitel společnosti JRD.

Po dokončení hrubé stavby se v současné době realizuje zateplování fasád i kanalizační a vodovodní řad včetně přípojek. V bytech se provádějí omítky a brzy bude zahájena pokládka podlah.

Energeticky pasivní projekt Ecocity Malešice je situován do Malešic mezi les a park. Dostatek zeleně bude také mezi jednotlivými domy. Plocha mezi nimi je řešena jako volný prostor s parkovou zelení. Soukromou oázu klidu poskytnou předzahrádky a terasy. Rozdělení prostoru mezi domy do několika výškových úrovní vytváří soukromí předzahrádek, ale zároveň umožňuje jejich optické propojení a sociální kontakt. Projekt využívá technologie, které jeho obyvatelům přinesou řadu výhod. „Vedle zdravého vnitřního prostředí s neustálým přísunem čerstvého vzduchu, zajišťovaným systémem řízeného větrání s rekuperací, bydlení v Ecocity Malešice výrazně snižuje provozní náklady. Například v bytě o velikosti 109 m2 bude čtyřčlenná rodina měsíčně platit poplatky ve výši pouhých 2600 korun. V obdobně velkém bytě v projektu, který nenabízí výhody energeticky pasivní stavby, by rodina zaplatila více než 4800 korun. Rozdíl 2200 korun měsíčně znamená roční úsporu téměř 27 tisíc korun,“ doplňuje Jan Řežáb.

Marcela Kukaňová