Stavitel

Intuitivní dotykové ovládání technických zařízení v místnosti

S růstem složitosti našich každodenních životů je naléhavě pociťována potřeba co možná zjednodušit naše běžné denní činnosti a omezit je jen na ty opravdu nezbytné. Například by mělo být možné ovládat osvětlení, zastínění či teplotu uvnitř místnosti pouze několika málo pohyby ruky a z jediné společné ovládací jednotky.

Společnost Siemens vychází tomuto požadavku vstříc nabídkou pokojové ovládací jednotky QMX7 s dotykovou obsluhou, velmi elegantním vzhledem a moderním uživatelským rozhraním. Při vývoji jednotky byl kladen důraz zejména na jednoduchý a intuitivní způsob obsluhy.


Skupina mnohostranně použitelných, volně programovatelných přístrojů Desigo TRA pro automatizované ovládání technických zařízení v místnostech je nyní rozšířena o ovládací jednotku nejnovější generace QMX7. Jde o uživatelsky příjemnou pokojovou ovládací jednotku vyznačující se intuitivním způsobem ovládání prostřednictvím dotykového displeje. Základem elegantního moderního designu jednotky – nevystupující z povrchu zdi více než 15 mm – je působivý nejmodernější barevný kapacitní dotykový displej typu IPS s úhlopříčkou o délce 4,3″ a nezrcadlícím skleněným povrchem, který umožňuje ovládat technická zařízení v místnosti ergonomicky dotykem prstu. Rozsah funkcí jednotky a barevnost zobrazení na displeji lze přizpůsobit specifickým požadavkům uživatele prostřednictvím nástroje ABT (součást systému DESIGO). Žádné další nástroje nejsou třeba.

Ovládací jednotka QMX7 má vlastní připojení k síti Ethernet/IP (konektor RJ45) s funkcí napájení po Ethernetu (Power-over-Etherent – PoE), takže k ní není třeba vést dodatečné napájecí kabely. Lze ji použít v horizontální i vertikální poloze s libovolnou zápustnou instalační krabicí. Jednotka QMX7 podporuje veškeré funkce přístrojů řady Desigo TRA včetně ovládání soustav vytápění, větrání a klimatizace (Heating, Ventilation, and Air Conditioning – HVAC), osvětlení a zastínění i proměnného nastavení světelné scény, takže umožňuje dosáhnout úplné kontroly nad prostředím v místnosti. Samozřejmě obsahuje také symbol Green Leaf, jehož prostřednictvím se do programu úspor energie zapojují uživatelé místnosti.

Pokojová dotyková ovládací jednotka QMX7 komunikuje pomocí protokolu TCP/IP přímo s odpovídající pokojovou řídicí stanicí PXC3, ke které může být připojeno několik ovládacích jednotek současně. Uvedení jednotky QMX7 na trh je naplánováno na konec roku 2013.